Iraklılar yabancı asker istemiyor

Iraklılar yabancı asker istemiyor

Irak'a bin 500 askeri personel gönderme kararı ülkede endişeyle karşılandı. ABD'nin bu hamlesi kimi Iraklılar tarafından 'ikinci işgal' olarak da nitelendiriliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama'nın, Irak'a bin 500 asker daha gönderilmesi için orduya yetki vermesi Irak'ta soru işaretlerine neden oldu. Irak'a yeni bir askeri gücün gönderilmesinin pratikte hiçbir anlamı olmayacağı ifade ediliyor.  
 
Irak'a bin 500 askeri personel gönderme kararı ülkede endişeyle karşılandı. ABD'nin bu hamlesi kimi Iraklılar tarafından 'ikinci işgal' olarak da nitelendiriliyor. 
 
AA muhabirine konuşan Bağdatlı Araştırmacı-Uzman Hüseyin Kerim, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı saldırılarının hiçbir sonuç vermediği söyledi. Kerim, "Bu saldırılarla birlikte IŞİD gittikçe daha fazla ilerleme kaydediyor ve bazı bölgelerde kontrolünü sağlıyor. Vatandaşlar saldırılarla birlikte örgütün yapısında bir küçülme olacağını düşünüyordu ama tam tersi oldu. Bu adımı da (asker gönderme) Irak'ı ikinci kez işgal etme hazırlığı olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
Siyasi analist ve yazar Suphi el-Bedri, "Obama'nın bin 500 asker göndermesi yer yüzündeki dengeyi değiştirmeyecek. Bu olay yüzeyseldir, ne pratikte ne de bilimsel anlamda hiçbir değeri ve anlamı var" değerlendirmesinde bulundu.
 
Orta ve Güney Irak Feyli Kürtler Şeyhi Adnan el-Vendi ise, ABD'nin söz konusu askeri personeli yollama kararına karşı olduklarını belirterek, ülkede IŞİD ile savaşabilecek kapasiteye sahip yeterince askeri güç ve halk topluluklarından oluşan birliklerin olduğunu savundu. 
 
El-Vendi, söz konusu Amerikan askerlerine gerek olmadığını ve bu çapta askeri personel gönderilmesinin Irak'ın mevcut savunma sistemini yok sayar nitelikte bir hamle olduğunu kaydederek, "ABD böylece ikinci kez ayağını Irak'a uzatmak istiyor ama bu sefer dikkatli olmalı" dedi.
 
Bin 500 askeri personel yollanmasının çok sayıda soru işaretini  beraberinde getirdiğini dile getiren Aktivist Kamal Abdulmunim, Irak'ın askeri müsteşarlardan ziyade hava ve lojistik desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Irak'a terörist akının durdurulması için bölge ülkelerin yardımına ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekleyen Abdulmunim, özellikle ülkedeki insani dram ve mülteci sorununa çözüm için uluslararası topluma çağrıda bulundu.
 
Sadece yazarlar, analistler ve terör uzmanları değil, Iraklı yetkililer de yaptıkları açıklamalarda Irak'ta yeni bir yabancı askeri güç istemediklerini dile getiriyorlar. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, yabancı asker istemediklerini söylemişti.
 
ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a bin 500 asker daha gönderilmesi için orduya yetki vermişti. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Irak'a gönderilecek yeni askeri personelin eğitim sürecinin 8 ile 10 ayı bulabileceğini söylemişti. Yeni gönderilecek askerlerle birlikte Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı 3 bin civarına ulaşacak.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.