Iraklı mülteci sayısında artış

Iraklı mülteci sayısında artış

Suriye'deki iç savaş Türkiye'deki Iraklı mülteci sayısında artışa neden oldu.

"Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci ve Sığınmacılara Psiko-Sosyal ve Yasal Destek Projesi"ni yürüten İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı'nın (İKGV) Eskişehir Mülteci Programı Sosyal Sorumlusu Özlem Mete, Suriye'deki iç savaşın ardından Türkiye'deki Iraklı mülteci sayısında artış yaşandığını söyledi.

Mete, İl Emniyet Müdürlükleri bünyesindeki Yabancılar Şube Müdürlükleri ile koordineli olarak çalıştıklarını, proje kapsamında mülteci ve sığınmacılara Türkiye'ye geldiklerinde, neler yapacakları konusunda yol gösterdiklerini söyledi.

Türkiye'nin Ortadoğu'nun geçiş noktası olduğu için her gün yüzlerce mülteci ve sığınmacının ülkeye giriş yaptığını kaydeden Mete, "Eskişehir'de başta Irak, İran, Afganistan olmak üzere Afrika ülkelerinden gelen kayıtlı mülteci sayısı 2 yılda 4 kat artarak yaklaşık 4 bin kişiye yükselmiştir. Bu rakamla Eskişehir, İstanbul ve Kayseri'den sonra en çok mülteci alan illerden biri haline gelmiştir" dedi.

Suriye'de yaşanan savaş dolayısıyla bu ülkeden de kente giriş olduğuna dikkati çeken Mete, şöyle konuştu:

"İlimizde yaklaşık 300 de Suriyeli yaşamaktadır. Bunlar daha çok çerkez köylerinde ikamet etmektedir. Iraklıların bir kısmı ülkelerindeki karışıklık ve kaos ortamından dolayı Suriye'de yaşamaktaydı ancak Suriye'deki savaş, ülkede ikamet eden Iraklıları da etkiledi ve buradan ayrılarak, Türkiye'ye gelmek durumunda kaldılar. Kısaca Suriye savaşıyla ülke genelinde olduğu gibi ilimizdeki Iraklı mültecilerin sayısında da gözle görülür bir artış olmuştur."

Mültecilere Genel Sağlık Sigortası

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile sağlanan yenilikler hakkında bilgi veren Mete, "Mültecilerin kayıtlarının tutulduğu 'ikamet defteri' yerini, tek sayfalık ve yabancılar kimlik numarasının da yer aldığı 'kimlik belgesi'ne bırakmaya başlamıştır. Bu kimlik numarasıyla da birçok mültecimizin genel sağlık sigortası sağlanmıştır. Böylece mülteciler Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli tüm kamu ve özel hastanelerden diledikleri zaman sağlık yardımı alabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Mültecilerin barınma ve temel ihtiyaçlarını kendileri karşılamak durumunda olduğunu anımsatan Mete, şöyle devam etti:

"Bu insanlar kendi ülkelerinde din, ırk, milliyet, siyasi ve toplumsal baskı ve zulüm gördükleri, hayatlarından endişe duydukları için ülkelerini terk ediyorlar. Sığınmacı kadınların birçoğu da cinsel istismara uğradıkları için ülkemize geliyorlar. Biz, ailesi ya da bir yakını bulunmadan ülkemize gelen çocukları yurtlara, istismar mağduru kadınları ise sığınma evlerine yerleştirilmesi konusunda yardımcı oluyoruz. Ayrıca sosyal yardım mekanizmalarına başvuruda bulunarak, kurumların imkanları kapsamında ayni ya da nakdi yardım olanaklarından yararlanmaları konusunda mültecilere yol gösteriyoruz. Örneğin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları takdirleri doğrultusunda birkaç ayda bir 200-300 lira nakdi yardım, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlükleri de okula giden çocuklar için eğitim yardımı gerçekleştirebiliyor. Bunların dışında mülteciler sivil toplum kuruluşlarının ya da halk eğitim merkezlerinin ve belediyelerinin verdiği dil, mesleki eğitim gibi kurslara ücretsiz katılabiliyorlar."

Mete, vatandaşların sayıları her geçen gün artan mültecilerle yolda, markette veya okullarda karşılaşılabileceğini dile getirerek, "Özverili yaklaşımları, yardımları nedeniyle başta İl Emniyet Müdürlüğü olmak üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, ayrıca vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.