Irak'ın en büyük santrali açıldı

Irak'ın en büyük santrali açıldı

Çalık Enerji tarafından yapılan Irak'ın en büyük elektrik santralinin açılışı yapıldı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin memleketi Kerbela iline bağlı El-Hayrat beldesinde Çalık Enerji tarafından yapılan ve şu ana kadar ülkede yapılan en büyük elektrik santrali özelliğine sahip El-Hayrat elektrik santralinin açılışı Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani tarafından yapıldı.

Açılıştan önce düzenlenen törende konuşan Şehristani, santralin yapımında emeği geçen ve santrali yapan Çalık Enerji'ye teşekkür ederek, bu santralin sadece inşasındaki özenle değil aynı zamanda ülkede şu ana kadar hizmete giren en büyük santral olma ayrıcalığına sahip olduğunu ve anlaşma şartlarına uygun bir şekilde zamanında üretime geçtiğini belirtti.

Ahmet Çalık ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları santralin Irak'ın elektrik üretimi bakımından çok önemli olduğunu, Çalık Enerji firmasının böyle büyük bir projeyi sonuçlandırmasından büyük memnuniyet duyduklarını ve bu santralin onlarca yıl Irak halkına hizmet edeceğini söyledi.

Çalık, Kerbela'da hizmete giren bin 250 megavat gücündeki El-Hayrat ve Musul'da yapımını sürdürdükleri 750 megavat gücündeki Keyyera santralinin de önümüzdeki ay hizmete gireceğinin altını çizdi.

Çalık böylece Irak'ta toplam elektrik üretiminin yüzde 20'sine tekabül eden 2 bin megavat elektrik üretmeye başlamış olacaklarını kaydetti.

Irak'ta enerji konularındaki projelere her zaman ilgi gösterdiklerini dile getiren Çalık, sözlerine şeklinde devam etti:

"Irak'taki enerji konularındaki projelere Çalık Enerji firmamız her zaman ilgili. Biz, Irak'ta farklı sektörlerdeki iş kollarında eğer imkan verilirse çalışmalarımız devam edecektir. Karşılıklı güven içerisinde çalışmalarımız devam etmektedir. Eğer imkan verilirse bu çalışmalarımız devam edecektir"

Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç de Çalık Enerji'nin Irak'ta ilgilenmekte olduğu yeni işlerin bulunduğunu bildirdi.

Bu arada, santralin açılışından sonra AA muhabirinin, Irak'tan Türkiye'ye ikinci petrol boru hattı döşenmesi ihtimaline ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bağdat'taki merkezi hükümetin onayı ve işbirliği olmadan herhangi bir şirket petrol boru hattı döşeyemez, petrol ihracatında bulunamaz. Herhangi bir Türk şirketinin, bu konularda Irak merkezi hükümetin onayı olmadan yapacağı işler yasal sayılmayacak. Irak da, bunu kendisine yönelik saldırganlık sayacak ve merkezi hükümetin onayı olmadan petrolün çıkarılmasını kaçakçılık sayacaktır" dedi.

AA