iPhone'da daha uzun şarj için bunları yapın!

iPhone'da daha uzun şarj için bunları yapın!

Kontrolü bizzat kendi elinize alın. Çünkü en iyi tasarruf, kişinin kendisinin yaptığı tasarruftur. Böylece Apple'ın bir dünya kısıtlama içeren tasarruf moduna da ihtiyacınız kalmaz.

Kontrolü bizzat kendi elinize alın. Çünkü en iyi tasarruf, kişinin kendisinin yaptığı tasarruftur. Böylece Apple'ın bir dünya kısıtlama içeren tasarruf moduna da ihtiyacınız kalmaz.Apple'ın geçtiğimiz günlerde tanıtımını gerçekleştirdiği ve Eylül ayı içerisinde final sürümünü yayımlayacağı son iOS sürümü iOS 9 ile birlikte gelen en önemli özelliklerden birisi, hatta pek çoğumuza göre en önemlisi, pil tasarrufu özelliği.

Teknoloji forumlarında okuduğumuz kadarıyla konuya ilişkin bazı yanlış anlaşılmalar var ki, eğer teknoloji forumlarında dahi yanlış anlaşılabiliyorsa ana akım yayımlarda durum doğal olarak daha fenadır dedik ve işin aslını anlatmanın faydalı olacağına kanaat getirdik.

Bildiğimiz gibi Apple bu yeni özellikle birlikte iPhone (ve iPad) kullanıcılarına 3 saate kadar daha uzun pil süresi vaat ediyor. Peki bunu nasıl yapacak?

...'a kadar ifadesi nedir?

Her şeyden önce açıklığı kavuşturulması gereken nokta '3 saate kadar' ifadesi. Eğer herhangi bir yerde ''...'a kadar'' ifadesi okursanız bilin ki orada vaat edilen üst sınır (yani bu örnekte 3 saat) çok büyük ihtimalle en iyi olasılıktır. Yani diğer bir deyişle teorik düzlemin doğrudan pratiğe aktarılması ile elde edilen değerdir. Tabii gerçek hayatta, teoriği pratiğe aktarmak öngörülen ve öngörülemeyen kayıpları da beraberinde getirdiği için bu süre tutmaz. Hülasa iOS 9 ile birlikte tahminimizce kazanacağımız ekstra kullanım zamanı 2.5 saat dolayında olacak.

İşte bu 2.5 saatin 1 saatlik kısmı tamamıyla işletim sistemindeki iyileştirmelerden ve yeniliklerden kaynaklanıyor. Örneğin artık telefonu masaya ters koyduğumuzda yakınlık sensörü devreye girip ekranı doğrudan kapatacak, uyarı geldiğinde de biz elimize alana kadar açılmayacak. Haliyle biri iOS 8 diğeri iOS 9 yüklü iki iPhone 6'yı tamamen aynı senaryolarda kullansak dahi iOS 9'lu model 1 saat daha fazla sunacak bize.

Geriye kaldı 1.5 saat

İşte asıl önemli olan bu 1.5 saatlik süreyi nasıl ve ne şartlarda kazanacağımız. Çünkü burada devreye 'performanstan ve/veya işlevsellikten feragat' giriyor.

İlk olarak Düşük Güç Moduna (DGM) nasıl gireceğimizi söyleyelim:

Ayarlar > Batarya

Buraya geldiğimizde dilersek üzerine tıklayıp DGM'yi etkinleştirebiliyoruz. Yani örneğin istersek pil %100 iken bile aktif hale getirebiliriz. 

Diyelim açmadık bu defa da pilimiz %20 ve %10'a düştüğünde Apple otomatik olarak bize soruyor ''DGM'yi açayım mı?'' diye.

iphone-sarj-sorunu.jpg

Apple'ın ''Düşük Güç Modu'' kısıtlamaları paket program formunda. Yani ''şunu seçeyim ama bu kalsın'' diyemiyoruz.

Bu özellik açıldığı zaman:
>> Sensörler kapanıyor
>> Ekran parlaklığı düşürülüyor
>> Otomatik e-posta alımı kapatılıyor
>> Ekran uyku zamanı hızlanıyor
>> Arka planda yenileme özelliği durduruluyor
>> El jestleri ayarları düşürülüyor
>> Duvar kağıdı animasyonları durduruluyor
>> İnternet hızı kısıtlanıyor
>> İndirme yapılamıyor

Evet; gördüğümüz gibi pil tasarrufu karşılığında bizden istenenler bunlar. Üstelik bu kısıtlamaların paket program olduğunun da altını çizelim. Yani ''şunu seçeyim ama bu kalsın'' diyemiyoruz.

Peki değer mi?

Açıkçası bize sorarsanız en iyi tasarruf kişinin kendinizin yaptığı tasarruftur. Haliyle kontrolü bizzat kendi elinize alın deriz. Tavsiyemiz aşağıda sıraladıklarımızı sadece iOS değil tüm akıllı telefon kullanıcılarının sürekli olarak uygulaması.

Emin olun sadece bunları yapsanız bile günlük kazancınız 3 saatten daha fazla olur. Böylece Apple'ın bir dünya kısıtlama içeren tasarruf moduna da ihtiyacınız kalmaz ya da en azından sadece çok zorda kaldığınızda kullanırsınız.

• internette aktif olmayacağınız zamanlar 3G'yi kapatıp, Edge'e geçin 
• 2G-3G/Wi-Fi bağlantılarından kullanmadığınız daima kapalı kalsın 
• Kullanmadığınız zamanlarda GPS'i kapalı tutun 
• Ekran parlaklığını kendiniz ayarlayın 
• Bluetooth, NFC vb. gibi kullanmadığınız tüm özellikleri kapatın 
• Senkronizasyonu -en azından- akşam yatarken kapatın 
• internette aynı anda pek çok sekmeyi açmayın 
• Pil kullanımını kontrol edip, çok pil tüketen uygulamaları kapatın 

Dip Not: Google Chrome, tüm tarayıcılar içerisinde 'açık ara' en çok batarya tüketimine sahip olan tarayıcıdır. ''Onun tükettiği pilden ne olacak ki?'' demeyin sakın. Tavsiyemiz o ki, iPhone'da Safari kullanmaya devam edin, Android'de ise 'Next' veya 'Dolphin' tarayıcılarından birisini indirin marketten. Chrome'u da sadece ihtiyacınız olduğu zaman kullanın.

yeni safak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.