İnternetteki doktora güvenmeyin

İnternetteki doktora güvenmeyin

Bilişim çağında bütün sorulara akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisaraylar vasıtası ile cevap aramak konu sağlık olunca yanlışa sevk edebiliyor.

Rahatsızlık durumunda kendilerinde gözlemledikleri belirtilerden yola çıkarak arama motorlarından yardım umanlar doktorları da zor durumda bırakabiliyor. Köln’deki bir hastanede doktor olan Murat Er, “Bize gelen hastaların çoğu önemsiz meseleleri büyüttükleri için kendilerinde kötü bir hastalık olduğu şüphesini taşıyor. Bu durumlarda hastalara ciddi bir sağlık sorunları olmadığını anlatıyoruz” diyor. Hastalık düşüncesinin psikolojik etkisine dikkat çeken doktor, mütemadiyen muayeneye gelen bir hastasından şöyle bahsediyor:

“Sürekli kalp krizi olma korkusu taşıyan bu hastamızın aslında hiç bir problemi yok, kendi kendine baskı kuruyor.” Arama motorunun işleyişi yüzünden internet aleminde bulunan ve aranan kelime ve cümlelerle bir şekilde bağlantılı olan sonuçları çıkarmak ve envai çeşit rahatsızlıkları görmek psikolojik baskı oluşturabiliyor. Örneğin sol kolunda ağrı hisseden ve uyuşma duygusuna kapılan kişilerin arama motoruna ‘sol kolda karıncalanma’ yazıp aradığı takdirde ilk sonuç olarak kalp krizi çıkıyor. Bu durum karşısında insanlar kolaylıkla paniğe kapılabiliyor.

Doktor Murat Er, insanların belirti durumunda önce doktora görünmesinin önemine değiniyor. Er, “İnternetin doktorluk yapması yepyeni bir olgu. Bu tercih edilmemeli.” diyerek uyarıyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.