İnternette satılan sertifikasız organik ürünlere itibar etmeyin

İnternette satılan sertifikasız organik ürünlere itibar etmeyin

Son dönemlerde doğal ve taze ürün yemek isteyenler organik pazarlara yöneldi.

Tüketicinin ilgisini fark eden şirketler ise organik pazarları online platforma taşıdı. Fakat sayıları hızla artan online siteleri denetleyen resmî bir kuruluş yok. Bunu fırsat bilenler de ürünlerini, ‘organik, katkısız ve GDO’suz’ adı altında sertifikasız satarak tüketiciyi mağdur ediyor. 
 
Organik ürün talebi ve üretimi her geçen yıl artmaya devam ediyor. Gıdadan tekstil ve kozmetiğe kadar geniş bir üretim yelpazesine ulaşan organik pazarın yılda ortalama yüzde 10 ile 15 arasında büyüdüğü belirtiliyor. 1 milyar TL’nin üzerinde bir hacme ulaşan bu pazarın, önümüzdeki birkaç yılda 5 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bunu fırsat bilen bazı şirketler ise tüketiciyi yanıltarak organik adı altında ürünlerini normal fiyatın birkaç katına satıyor. Bir alışveriş sitesinden organik ürün siparişi veren Ayşe Aydın, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlatıyor: “Organik un, ekmek ve kuruyemiş almak için internet sitelerinde araştırma yapıyordum. Bir siteye denk geldim ve üye oldum. Daha sonrasında alışverişe başladım. Aldığım her ürünün sertifikalarına baktım, hepsi mevcuttu. Sipariş kısmına geldiğimde kartla ödeme seçeneğini seçtim. Şirketi politikasına göre her cumartesi siparişlerini gönderiyorlardı. Üç gün öncesinden siparişimi verdim ve tam bir hafta bekledim ne gelen oldu ne de haber veren. Şirketin telefonlarını aradığımda ise ya meşgul çalıyordu ya da kapalı.”
 
 İki yaşındaki oğlu için organik ürünleri tercih ettiğini söyleyen Songül Bebek, marketlerde organik süt ve mama bulamadığını bu nedenle internetteki organik siteleri araştırdığını ifade ediyor. Online bir siteye üye olan Songül Bebek, sadece belli ürünlerin sertifikalı olduğunu fark eder ve yetkililere ulaşarak bunun nedenini sorar. “Bana ürünlerin hepsi organiktir, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından onayı var dediler. Bazı ürünlerinizin sertifikası yok dediğimde ise ‘Bize güvenin hepsi organiktir.’ dediler.” diyen Bebek, ürünleri almaktan vazgeçtiğini söylüyor.  
 
 ‘Organik’ denilen her ürünün
 
ismi sertifikada yer almalı
 
Organik Gıda Üreticileri Derneği (ORGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Sümerli, tüketicilerin internetten alışveriş yaparken dikkat etmesi gereken hususları şöyle ifade ediyor: “Organik ürünlerin sertifikası var mı yok mu iyi bakılmalı. Organik denilen her ürünün ismi sertifikada yer almalı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı sertifikasyon kuruluşlarından birinden sertifika alınmışsa alışveriş yapılabilir. Sertifikasyon şirketlerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı olup olmadığını bakanlığın sayfasından da öğrenebilirler.” Şirket sahiplerinden sipariş verirken sertifikalarının da istenebileceğini ifade eden Sümerli, ürünler tüketiciye teslim edilirken siparişlerin iyi kontrol edilmesi gerektiğini kaydediyor. Her ürünün üzerinde hem Tarım Bakanlığı’nın organik tarım logosunun hem de sertifikasyon kuruluşlarının logosunun olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Sümerli, aksi takdirde tüketici haklarına göre ürünlerin geri iade edilebileceğini söylüyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.