İnternette en çok erişim engeli müstehcenlik'ten

İnternette en çok erişim engeli müstehcenlik'ten

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca ve yargı kararlarıyla erişim engellemelerinin yüzde 98,1'i, çocukların cinsel istismarı, fuhuş ve müstehcenlik nedeniyle uygulandı.

TİB, internet suçlarının önlenmesine yönelik faaliyetlerine 23 Kasım 2007’de başladı. Bugüne kadar internet sitelerine erişimi engellenmesi için gelen ihbarlarda, müstehcenlik, fuhuş, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve çocukların cinsel istismarı ilk sıralarda yer aldı.

Bu yılın ocak ayına kadar internet sitelerinin kapatılması için TİB'e 702 bin 620 ihbar yapıldı. İhbarların 449 bin 195'i (yüzde 63,93) müstehcenlik, 101 bin 192'i (yüzde 14,40) fuhuş, 51 bin 573'ü (yüzde 7,34) Atatürk aleyhine işlenen suçlardan oluştu. Böylece ihbarların yüzde 84'ünün müstehcenlik, fuhuş ve çocukların cinsel istismarıyla ilgili olduğu belirlendi.

TİB’e gelen ihbarlar üzerine yapılan erişim engelleme kararlarının yüzde 87,07'si müstehcenlik, yüzde 6,78’i çocukların cinsel istismarı, yüzde 4,25'i fuhuş, yüzde 1,48'i kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, yüzde 0,07'si Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanundaki suçlar, yüzde 0,03'ü özel hayatın gizliğini nedeniyle alındı. Böylece erişime engelleme kararlarının yüzde 98,1'i çocukların cinsel istismarı, fuhuş ve müstehcenlik gerekçesiyle yapıldı.

Bu yılın ocak ayında ise erişim engelleme kararlarının yüzde 81,69'u müstehcenlik, yüzde 9,89'u kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, yüzde 7,39'u fuhuş nedeniyle gerçekleşti.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemiyle içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebiliyor.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç 24 saat içinde cevaplandırılıyor. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hakim bu maddede belirtilen kapsamda erişimin engellenmesine karar verebiliyor.

TİB bünyesindeki "Bilgi İhbar Merkezi", "0312 582 82 82" nolu telefondan,http://www.ihbarweb.org.tr" sitesinden ya da "[email protected]" elektronik posta adresinden ihbar alıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.