İnternete yeni alan adları geliyor

İnternete yeni alan adları geliyor

Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte yepyeni internet domain uzantıları kullanıma açılıyor. Eğer markanızı korumak istiyorsanız acele etmenizde yarar var.

 İnternette alan adı dediğimizde çoğumuzun aklına “.com”, “.org” veya “.net” gibi uzantılar gelir. Bir de bunların sonuna eklenen “.de” veya “.jp” gibi ülke kodları vardır. Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte şimdi bu uzantılara “.web”, “.tech”, “.hotel”, .”shop”, “.buy” gibi yepyeni alternatifler geliyor. Hatta bunlara ek olarak Arap, Çin veya Kiril alfabesinden oluşan yeni uzantılar da olacak.

    İnternetteki alan uzantılarının dağıtımını düzenleyen ICANN’in (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) girişimleriyle oluşturulacak bu uzantılar gerek markalar, gerekse bu alana yatırım yapmak isteyen kişiler için önemli bir fırsat. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin yakın takipte olması şart. Ocak ayı itibarıyla kullanıma açılan uzantıların bazılarını şimdiden tahsis etmek mümkün. Bunların arasında “.camera”, “.gallery”, “.photography” gibi ilginç uzantılar var. Diğer uzantılar içinse ön kayıt yaptırmak ve uzantıların kullanıma açılacağı günü beklemek gerekiyor.

Yeni uzantıları tahsis etmek için ön kayıt yaptırmak da yeterli değil. Eğer ön kayıt yaptırdığınız bir alan adına başka başvurular olmuşsa bu durumda ilk kayıt yapan kişinin önceliği olacak. Ayrıca buna ek olarak, Sunrush ve Landrush adı verilen süreçlerde marka hak sahiplerine öncelik verilecek. Sayıları 1400’ü bulacağı tahmin edilen yeni uzantıların açılmasının iki yılı aşacağı söyleniyor. Ön kayda açılan her uzantının mutlaka satışa çıkacağının garantisi olmadığını da belirtmemizde yarar var.

Alan adı alırken dikkat!

gTLD - Jenerik Alan Adları olarak tanımlanan bu uzantıları tahsis etmek isteyen kullanıcıların güvenilir şirketleri tercih etmesi şart. Tanınmamış servislerin kullanılması beraberinde ciddi riskler getirebilir. Özellikle de ön kayıt işlemi için ücret isteyen servislerden uzak durmakta yarar var. Fırsat yakalayacağım derken, paranızı ve kişisel bilgilerinizi kaptırmayın.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.