İnternet üzerinden yapılan satışta mağduriyet bitiyor!

İnternet üzerinden yapılan satışta mağduriyet bitiyor!

Tüketicinin hakkını daha kolay aramasını sağlayacak Tüketici Kanunu uygulama yönetmeliklerinden 14'ü daha yürürlüğe giriyor.

77 milyon tüketiciyi ilgilendiren Yeni Tüketici Kanunu uygulama yönetmelikleri için geri sayım başladı. 28 Kasım'da yürürlüğe girecek 14 yönetmelikle 'tüketicinin korunması çağı' başlayacak. Bir yıl önce yasalaşan düzenleme çerçevesinde daha önce 10 uygulama yönetmeliği yürürlüğe girerken 28 Kasım'da da 14 yönetmeliğin  daha uygulamaya sokulması bekleniyor. Söz konusu yönetmeliklerle, tüketicilere gelişmiş ülkeler standardında ve Avrupa Birliği kriterlerine uygun birçok yeni haklar getirilecek. Bu kapsamda 500 raportör alınacak. Raportörler, tüketiciden gelen şikâyeti inceleyerek dosyalardaki olası eksiklikleri tamamlayacak, şikâyeti hakem heyetine sunarak buradan çıkan kararı da vatandaşa bildirecek.
Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, hakem heyetini ilgilendirmeyen şikâyetlerin de heyete geldiğine dikkat çeken Kısıklı, “Direk hakem heyetine gidilmesi gerek konular bilinmediğinden mahkemeye taşındığı için mahkeme de sıkıntı yaşanıyor. Mahkeme de boşuna uğraşıyor.  Mahkeme heyeti de 'bu bizim alana girmiyor' diye geri yolluyor. Yeni yönetmelikle bu tür şeylerin önüne geçilmiş olacak, iş yükü azalacak” dedi.
Tüketicinin en önemli sorunlarından biri de kapıda ve internet satışlarında yaşanan mağduriyet. Yeni yönetmelikle ayıplı mal ve hizmet hak arama süresi 30 günden 6 aya; tüketici kredi sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, iş yeri dışında yapılan sözleşmeler, devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde, kapıda ve internet satışlarında sözleşmeden cayma hakkı süresi 7 günden 14 güne uzatılacak.
Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurmak için gereken üst limit ise bin 200 TL'den 3 bin liraya çıkarılacak. Hakem heyetine başvuru limitinin artırılmasının uygun bir karar olduğunu belirten Kısıklı, 3 bin liranın orta gelirli bir ailenin evindeki en yüksek rakamlı ürünün fiyatı olduğunu söyledi. Güçlü haklarla, hak arama yollarıyla ve tabi kültürel anlamda da yeni bir dönemin başladığını kaydeden Kısıklı, 28 Kasım'da Türkiye'de yeni bir devrim başlayacağını ifade etti.
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.