İnsülin direnci ve gizli şekere son

İnsülin direnci ve gizli şekere son

Bilim insanları Obez ve diyabet hastası farelerin genlerinden galektin-3 adı verilen bir proteini çıkararak, insülin direncini ve gizli şekeri ortadan kaldırmayı başardı.

California Üniversitesi Tıp Fakültesinden bilim adamlarının liderliğinde fareler üzerinde yapılan çalışmanın sonuçları Cell dergisinde yayımlandı.

Araştırma çerçevesinde, hücrelerdeki insülin reseptörlerini bağlayarak, insülinin reseptörlere eklenmesini önleyen, dolayısıyla hücresel insülin direncine yol açan galektin-3 proteini, bir grup obez ve diyabet hastası farenin genlerinden çıkarıldı.

Bu proteinin çıkarıldığı farelerde, hatta yaşlı olanlarında bile, insülin hassasiyetinin ve glukoz toleransının normal seviyelere dönebildiği, bunun, galektin-3'ü hedef alan farmasötik önleyicilerle de sağlanabildiği görüldü.

Öte yandan farelerin genlerinden bu proteinin çıkarılmasının, obezite üzerinde etkisi olmadığı kaydedildi.

Araştırma ekibinin lideri, UC San Diego Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Bölümünden Profesör Jerrold Olefsk, başka rahatsızlıklarla da bağlantısı olduğu saptanan galektin-3'ün genlerden çıkarılmasının, kalp ve karaciğer fibrözlerinin yanı sıra alkol dışı karaciğer yağlanmasına etkisi olup olmayacağını inceleyeceklerini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.