İnsanoğlu ilk kez kuyrukluyıldızı yakından tanıyacak

İnsanoğlu ilk kez kuyrukluyıldızı yakından tanıyacak

"Rossetta" Uzay Aracının, Kuyrukluyıldız üzerine "Philae" adlı bir "kondu" indirmesiyle, yarın insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir gün yaşanacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) projesi "Rossetta" Uzay Aracının, Kuyrukluyıldız üzerine "Philae" adlı bir "kondu" indirmesiyle, yarın insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir gün yaşanacak.
 
Rossetta Uzay Aracı, Kuyrukluyıldız 67P/Churyumov–Gerasimenko üzerine "Philae" adlı bir "kondu" indirecek. Böylece bilim insanları, ilk kez bir kuyrukluyıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek. 
 
AA muhabirinin Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, insanlığın uzayı ve uzayda yakın çevresindeki gök cisimlerini anlaması açısından yarın tarihi bir gün olacak. 
 
Rossetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos’ta kuyrukluyıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturdu.
 
Başlangıçta “Site J” adıyla adlandırılan iniş bölgesi, ESA tarafından düzenlenen bir yarışma sonucunda “Agilkia” olarak isimlendirildi. Yarışma sonunda önerdiği isim seçilen Fransa’dan Alexandre Brouste adlı şanslı gökbilim meraklısı, inişi Darmstadt’taki ESA ekibiyle birlikte takip edecek.
 
Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda Rossetta, "Philae" kondusunu 12 Kasım sabahı Türkiye saati ile 10.35’te kuyrukluyıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakacak. Philae’nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek. Bu sırda Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rossetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00’de Rosetta'dan ilk haber alınabilecek. 
 
Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak. Ayrıca iniş www.esa.int/rosetta ve www.dlr.de internet sitelerinden de canlı yayınlanacak.
 
İnsanlığın uzay serüveni açısından bir kilometre taşı olacak bu önemli olayla ilk kez bir kuyrukluyıldız, çok yakından tanınma imkanına kavuşacak. 
 
Rossetta’nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. Yarın akşam, Rossetta Philae kondusunu 67P/Churyumov–Gerasimenko üzerine indirdiğinde insanlık ilk kez bizden bu kadar uzaklıktaki bir uzay görevini başarıya ulaştırmış olacak.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.