İnsanlık 200 yıl yaşamanın haylini kuruyor

İnsanlık 200 yıl yaşamanın haylini kuruyor

Ömrü uzatan telomer değil Allah!

KÖGEM Müdürü Prof. Dr. Karaöz, "Hücrelerimizin uç kısımlarında 'telomer' diye bir parça var. Yaşamı uzatmak, bu telomerin uzatılmasını engellemekten geçiyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, hücrelerin uç kısımlarında "telomer" diye adlandırılan parçalar bulunduğunu, yaşamı uzatmanın "telomerlerin" uzatılmasını engellemekten geçtiğini belirterek, "Bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum ancak gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak" dedi.

Tıptaki gelişmelerle insan ömrünün uzadığına da dikkati çeken Karaöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hücrelerimizin uç kısımlarında 'telomer' diye bir parça var. Bu, her bölünme yaşandığında kesiliyor. Bittiği zaman da somatik hücrelerimiz bu telomeri yerine koyamıyor. Kök hücreyi bu telomerden farklı kılan ise kısalan hücrenin enzim aktivitesiyle yerine konulmasıdır. Yaşamı uzatmak da bu telomerin uzatılmasını engellemekten geçiyor. Bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum ancak gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak. Bunu göremeyeceğiz ama bunun olacağına inanıyorum. Ortalama yaşam ömrünün gitgide artması da bunu gösteriyor."

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.