İnsanların övgüsüne olan düşkünlük kişiyi kör ve sağır eder

İnsanların övgüsüne olan düşkünlük kişiyi kör ve sağır eder

Hadis-i Şerif

Bismillahirrahmanirrahim

îbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanların övgüsüne olan düşkünlük kişiyi kör ve sağır eder." (Camiussağir - 3663)
 
Bir insan düşünün ki övülmeyi sevmekte, övgüye göre kendine yön vermekte ve şekillendirmektedir. Böyle bir insanın hakkı, hakikati, doğru ve gerçeği bulma ve görmesi mümkün değildir. Böyle insanlar gerçeğe karşı kör ve sağırdırlar. Çünkü onlara göre doğru hayranlarını, övgü yağdıranları memnun edecek dav­ranışlardır. Artık o söz ve davranışlarını hak ve hakikate göre değil, kendini öven insanlara göre ayarlamakta, hak ve hakikate ters de olsa onlara lâyık hale gelmek istemekte, övgü ve sevgilerini devam ettirebilmek için onların istediği tarzda olmaya çalışmaktadır.

Övgüye düşkün kimse zamanla nefsini putlaştırır. Herkesi etrafında perva­ne, kendini de âdeta dünyanın merkezi sanır. Böyle bir felsefeye sahip bir kim­senin hak ve hakikati ve hele şahsî kusurlarını görmesi, kendine çekidüzen ver­mesi mümkün mü? Kendi sırça sarayında ve fildişi kulesinde gerçek dünyadan habersiz adetâ kör ve sağır hayatı sürmektedir.