'İnsani sorunlarda Japonya ve Türkiye gibi ülkelerin daha fazla sorumluluğu var'

'İnsani sorunlarda Japonya ve Türkiye gibi ülkelerin daha fazla sorumluluğu var'

AFAD Başkanı Güllüoğlu, "Japonya ve Türkiye gibi insani değerlerin önemli olduğu ülkelerin, daha fazla sorumluluğunun olduğuna inanıyorum çünkü bazı ülkeler bu kriz bölgelerine yeterince önem vermiyor." dedi.

Japonya ile Türkiye'nin, insani kriz ve çatışma bölgelerinde ortaklaşa gerçekleştireceği projelerin ele alındığı bir konferans düzenlendi.

Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince (APAM) Ankara Üniversitesinde gerçekleşen "Japonya ile Türkiye'nin Çatışma Bölgelerindeki İnsani Yardım ve Desteği" adlı konferansa çok sayıda akademisyenin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, konferansta yaptığı konuşmada, AFAD olarak insani yardım konusunda ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını vurgulayarak Filistin, Somali, Bangladeş ve dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyette bulunduklarını söyledi.

Sivil toplum kuruluşları, devlet destekli kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki organizasyonların kriz bölgelerinde yardım yürütmesine karşın Asya, Afrika ve Latin Amerika'da sıkıntıların devam ettiğini belirten Güllüoğlu, dünyada 60 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğine dikkati çekti.

"Japonya ve Türkiye gibi insani değerlerin önemli taşıdığı ülkelerin, daha fazla sorumluluğunun olduğuna inanıyorum çünkü bazı ülkeler bu kriz bölgelerine yeterince önem vermiyor." diyen Güllüoğlu, dünyada bir taraftan açlık yaşandığına diğer taraftan ise milyonlarca kişinin obez olduğuna işaret etti.

Güllüoğlu, silah endüstrisinin milyarlarca dolarlık bütçeye sahip olduğunu, buna karşın insani sorunları çözecek maddi imkanların bulunamadığını belirterek "Japonya ve Türkiye olarak büyük sorumluluklarımız var, bu yüzden birlikte hareket etmeliyiz ve daha iyi iş yapmanın yolunu bulmalıyız." ifadesini kullandı.

"Tek kalpli iki ülke"

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, konferansın yapılacağını duyduğunda çok heyecanlandığını belirterek kendisinin Japonya'nın Ankara Büyükelçisi olmadan önce uluslararası kriz alanlarında New York ve Tokyo'da çalıştığını hatırlattı.

Konferansın Asya, Ortadoğu ve Afrika'da yapılan çalışmaların deneyim paylaşımı ve ortak çalışma alanı oluşturma açısından faydalı olacağına inandığını söyleyen Miyajima, terörizm ve afetlerin insanları etkilediğini belirtti.

Japonya'nın insani yardım konusunda dünya genelinde faaliyette bulunduğunu kaydeden Miyajima, "Türkiye'ye geldiğimde ülkenin, dünyada en çok insani yardımda bulunan ülkelerden biri olduğunu öğrendim. Bazen tek kalpli iki ülke olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Türkiye'ye, Suriyelilere ev sahipliği yaptığı için teşekkür eden Miyajima, Japonya'nın Türkiye'deki Suriyelilere yardım için 522 milyon dolar verdiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı, APAM'nin 2016'dan beri düzenli olarak etkinlikte bulunduğunu ve bunun 4. konferans olduğunu belirterek toplantıyla çatışma bölgelerinde yaşayıp evlerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin sorunlarını çözmek için tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılmasını hedeflediklerini ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.