İnsan kalbini imanla imar etmeden yeryüzünü imar edemez

İnsan kalbini imanla imar etmeden yeryüzünü imar edemez

Görmez: Bizim yaradılış gayemiz yeryüzünü imar etmek...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bizim insan olarak yeryüzündeki en büyük görevlerimizden bir tanesi yeryüzünü imar etmek.
 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bizim insan olarak yeryüzündeki en büyük görevlerimizden bir tanesi yeryüzünü imar etmek. Ancak insan kendini imar etmeden yeryüzünü imar edemez. İnsan kalbini imanla imar etmeden davranışlarını ahlakla imar etmeden yeryüzünü imar etmesi mümkün değildir. Kendisini imar etmesi içinde camileri inşa etmesi gerekir. Bizim yaradılış gayemiz yeryüzünü imar etmek, yeryüzünü imar etmek içinde kendimizi imar etmemiz lazım. Kendimizi imar içinde camilerimizi, mescitlerimizi imar etmemiz lazım.” dedi.
 
“Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek akıl ile kalbin birbirinden ayrılması demektir.” diyen Görmez şunları dile getirdi: “Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek din ile bilimin, Kevni ayetlerle ilahi ayetlerin birbirinden ayrılması demektir. Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek insanoğlunun parçalanması demektir. Mabetle üniversiteler birbirine yakışan müessesedir. Biz bu tür yeni camilerimizin öncelikle bütün öğrencilerin sosyal mekanlara sahip olması gerekiyor. Kız öğrencilerimizin en az erkek öğrenciler kadar camiinin o manevi ortamına katılımını sağlayıcı mimaride olması gerekiyor. Camimizin hayırlı olmasını, ebediyete kadar ülkemizin, topraklarımız üzerinde minarelerde ezan sesinin hiçbir zaman eksik olmasın, camilerimiz hiçbir zaman cemaatsiz olmasın, ibadetlerimiz hiçbir zaman ihlas sız ve samimiyetsiz olmasın diyorum.”
 
Atatürk Üniversitesi (AÜ) kampüsünde, yeni yurt binalarının yanında yapılan camii ibadete açıldı. Bu yeni caminin en önemli özelliğini minareleri oluşturuyor. Türkiye'de bir başka camide bu mimaride minare yok. Cami yaklaşık 2,5 yılda tamamlandı.
 
Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Prof. Dr. Muammer Erdoğan caminin özellikleri hakkında bilgi vererek, caminin Hilton lavabo özelliklerine sahip olduğunu ve içerisinde bulunan kamera ile projeksiyon cihazlarıyla sunum yapılabilecek bir özellikte olduğunu söyledi.
 
AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, caminin düşünce safhasından bugüne getirilmesine kadar emeği geçen herkese teşekkür ederek “Bu üniversitemizin üçüncü camisi oluyor. Batı kampüsü yurtlara yakın ve büyümeye müsait bir alan. Sağlık Eski Bakanımız ve İçişleri Bakanımıza da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Batı kampüsünde yakında; Açıköğretim fakültesi, mimarlık tasarım fakültesi, iletişim fakültesi, merkezi dershanelerin temelini bu sene atacağız. Düşüncemiz burada bir Türk kültür merkezi meydanı oluşturmak. Türk Cumhuriyetlerinin bağımsız veya federasyon şeklinde olan devletlerimizin hepsini burada belli bir oranda temsil edecek alan oluşturmak. Onunda çalışmalarını yaptık ve Azerbaycan’la olan kısmın büyük bir bölümünü bitirdik. İnşallah burası hem kışa hem de yaza hitap edecek bir alan olacaktır.” dedi.
 
Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ve İl Müftüsü Hasan Çınar ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti ve camiyi gezerek bilgi aldı. 
 
CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.