İnsan hakları örgütleri Arakan'daki ihlallerin durmasını istiyor

İnsan hakları örgütleri Arakan'daki ihlallerin durmasını istiyor

BM temsilcileri, Myanmar hükümetinden Arakan'daki Müslümanlara yönelik ihlallere karşı önlem almasını talep etti.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, aybaşında sınır karakollarına düzenlenen saldırılardan sonra çatışmaların patlak verdiği Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara ait yerleşim yerlerinin kundaklanmasının ardından hükümete, bölgede artan ihlallere yönelik önlem alma çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, şiddete son verilmesi çağrısında bulunulmasına rağmen saldırıların devam ettiğini belirtti.

Lee, "Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, gerekli soruşturmaların yürütülmesi çağrısında bulunurken, somut deliller elde edilene kadar kimsenin suçlanmamasını istedi." dedi.

Saldırganları bulmak adına hükümet tarafından başlatılan güvenlik operasyonları kapsamında gerçekleşen yargısız infazlara ve keyfi tutuklamalara dair çok sayıda ihbar aldıklarını söyleyen Yanghee Lee, asıl sorunun gerçek resmin değerlendirilmesi için erişim eksikliği olduğunun altını çizdi.

Lee, güvenlik operasyonları nedeniyle insani yardımların bölgeye girişinin kısıtlandığını söyledi.

BM Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard da evlerin ve camilerin yakıldığına, belli profildeki kişilerin toplandığına ve vurulduğuna dair haberlerin korkutucu ve kabul edilemez olduğunu belirtti.

Callamard, "Yetkililer, suçun ciddiyetine dayanarak şüphelilere ateş ederek kendilerini haklı çıkaramaz. Onların ülkedeki faili meçhul cinayetleri önlemek için somut tedbirler alma görevi var, sürdürme değil." şeklinde konuştu.

Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN) Başkanı Kyaw Win de raporların, askerlerin Arakanlı kadınlara tecavüz ettiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Win, "Siviller, askerler şehre girdiğinden bu yana Maungdaw'da en az 10 Arakanlı kadının tecavüze uğradığını kaydetti. Bu raporları, bağımsız doğrulamak zor olsa da raporlar gelecekteki soruşturmalar için güçlü kanıtlar içeriyor." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.