İnşaatta atık dönüşümü başlıyor

İnşaatta atık dönüşümü başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen kentsel dönüşümde yıkımlar sonucu ortaya çıkan inşaat atıkları, fabrikalarda işlenip tuğla, çimento ve dolgu malzemesi haline getirilerek yeniden kullanılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından edinilen bilgiye göre, kentsel dönüşüm kapsamında miktarı her gün artan inşaat ve yıkıntı atıklarının depolanmasının önüne geçilmesi ve tekrar kullanımının sağlanması için harekete geçildi. Bu çerçevede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle yürütülen İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi, ilk sonuçlarını vermeye başladı.
 
Proje kapsamında inşaat ve yıkıntı atıklarından, tuğla, çimento, beton ürünleri ve asfalttan deneme üretimleri yapıldı. 
 
Bir şirketin Kocaeli fabrikasında, inşaat ve yıkıntı atıkları karıştırılarak üç tipte tuğla üretimi başarıyla gerçekleştirildi. İstanbul'daki bir fabrikada ise atıklardan çimento üretildi. Yaklaşık 3 bin ton karışık haldeki inşaat-yıkıntı atığı, hammaddeyle karıştırılarak çimento haline getirildi. 
 
Yol yapımı ve kent mobilyalarında kullanıldı
 
İnşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılan malzemenin kullanıldığı bir diğer sektör de yol yapımı oldu. İstanbul Arnavutköy'de bir sokakta, 8 metre genişliğinde, 100 metre uzunluğunda bir bölümün kazısı yapıldı. Burada değişik boyut ve yüzdelerde atık kullanılarak yol üretildi.
 
Yine İstanbul Tuzla'daki bir fabrikada inşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılan beton atıklar kullanılarak, kent mobilyası, parke, betonarme boru gibi ürünlerin üretimi gerçekleştirildi. 
 
Hem çevreye hem ekonomiye katkı 
 
Projeyle hem inşaat ve yıkıntı atıklarının yeniden ekonomiye kazandırılması için yatırımların hem de geri kazanılacak ürün kullanımının artması planlanıyor. Böylece yeni hizmet alanının açılmasının yanı sıra yeni istihdam imkanı yaratılacak.
 
Ayrıca proje kentsel dönüşüm nedeniyle inşaat ve yıkıntı atıklarının artan depolama alanı ihtiyacı ve maliyetine de çözüm olacak. Atıkların depolanması yerine, inşaat ve yıkıntı atıklarının geri kazanımının ülkede yaygınlaştırılması sonucu doğal kaynaklar ve çevre de korunacak.
 
Öte yandan, projeyle AB Atık Çerçeve Direktifine uygun olarak da 2020 yılına kadar inşaat ve yıkıntı atıklarında yüzde 70 geri dönüşüm oranına ulaşılması hedefleniyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.