İnşaat sektörü, vergi yükünden şikâyetçi

İnşaat sektörü, vergi yükünden şikâyetçi

İnşaat sektörü, konutta vergi yükü olduğundan yakınıyor. Sektörün önde gelen isimlerinin en çok şikâyet ettiği konu, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının arsa ve emlak değerine göre yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 olması.

Buğra Kardan'ın haberi:

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, yeni KDV oranlarının maliyetlerini artıracağına işaret ediyor. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da vergi oranlarının yanında konut bedelinin yüzde 13’üne varan tapu harcı ve resim uygulandığından dert yanıyor. 2013’te 1 milyon 145 bin konut satıldı. Bu anlamda birinci 233 bin 153 konut ile İstanbul oldu. Ardından 137 bin 57 ile Ankara, 72 bin 35 ile İzmir geldi. 2013’ten memnun olan sektör, 2014 için kaygılı. Kaygıların odağında yeni KDV oranları yer alıyor. Satışları ve vergi oranları ile ilgili açıklamalarda bulunan inşaat sektörü temsilcileri, şu aşamada giderlerinin artacağı; bunun fiyatlarda da karşılık bulacağı görüşünde. Süleyman Çetinsaya, satışların 2014’te pek de iyi olmayacağını, bu durumda yeni KDV oranları ve maliyet artışlarının önemli rolü bulunduğunu vurguluyor. Çetinsaya, “Şu an yeni KDV oranları var. 2013’te konutlar için yüzde 1 KDV oranı bitti. Yüzde 8 ve yüzde 18 KDV oranları olacak. Bu maliyetlerde karşılık bulacak, konut alacakların giderini artıracaktır. Konut fiyatları yüzde 17 artacaktır.” şeklinde anlatıyor. Çetinsaya, alım  satım vergilerinde bir indirim yapılmayacağını dile getiriyor. Bu aralar vergi teşviki olmayacağını aktarırken, “Tabii böyle bir talebim de yok. Çünkü ufukta böyle bir şey görünmüyor.” ifadelerini kullanıyor.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da yeni KDV oranlarının ciddi vergi yükü getirdiğinden, maliyetlerini artırdığından şikâyet ediyor. Tapu harçlarında indirim öneren İnan, “Harçlar inmediği için satışlar yapılamıyor. Tapular başkalarının adına kalıyor. Bu da mülkiyet sorunu getiriyor. Mahkemeler oluyor. KDV yükü malum. Sektörde 100 bin liraya daire alan kullanıcı, bu rakamın üçte birini vergi olarak ödüyor. Yine ruhsat ve tapu harçları ortada. Tabii vergiyi üreticinin maliyetlere aktardığı, bedeli kullanıcının ödediği ortada. Devlet dışı şirketlerde ciddi vergi yükü olması karmaşaya yol açıyor. Bu şirketler, maalesef TOKİ ve KİPTAŞ ile rekabet edemiyor. İnşaat sektörü şu an devletleşme tehdidi altında.” uyarısında bulunuyor. Konut üretiminin özel sektöre bırakılmasını talep ediyor. Ali Dumankaya da konutta çok ciddi vergi yükü olduğu kanaatinde. Dumankaya, “Yeni KDV oranları belli. Buna ilaveten konut bedelinin yüzde 13’üne varan tapu, damga gibi harç ve vergiler uygulanıyor. Bu da inşaat maliyetlerini artıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Anılan vergilerin orta gelir grubunu ve ilk defa konut alacak grubu temel alarak revize edilmesi gerekiyor.” diyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.