İngiltere'nin vize zulmü

İngiltere'nin vize zulmü

Türk vatandaşlarının en zor vize aldığı ülkelerin başında gelen İngiltere, birçok ülke gibi vize işlemleri için aracı bir kurumla anlaştı. Ancak vatandaşlara kolaylık getirmesi beklenen uygulama aksine hizmeti daha da zorlaştırdı.

Türk vatandaşlarının en zor vize aldığı ülkelerin başında İngiltere geliyor. İngiltere de çok sayıda ülke gibi vize işlemleri için aracı kurum uygulamasına geçti. Hem konsolosluklardaki yoğunluğu azaltmak, hem de vatandaşın işlemlerini kolaylaştırmak için getirilen uygulama, işleyişte kolaylık sağlamıyor. Çünkü, bu kez de İngiltere Konsolosluğu'nun çıkardıkları zorluğu aracı kurumlar çıkarıyor. Aracı kurumların başvuru yapan vatandaşlara, '10 günden önce sonuçlanmaz' şeklinde bilgi verdiği ancak 100 pound gibi bir ücret karşılığında 2-3 gün içinde sonuçlandırmayı vaad ettikleri öne sürüldü.
 
PARMAK İZİNDE ZORLUK
 
İngiltere'nin çıkardığı zorluklar arasında parmak izi uygulaması da bulunuyor. Parmak izini alan İngiltere'nin bunları bir veri bankasında toplamak yerine vatandaşı kısa aralıklarla çağırarak parmak izini yeniden alması, sistem gerekliliğinden ziyade zorluk çıkarmak amacıyla yapıldığını ortaya koyuyor. Türkiye e-vize sistemiyle yurtdışındaki yabancı ülkelerin vatandaşlarına büyük kolaylık sağlıyor.
 
BİZDE 1, İNGİLTERE'DE 13 GÜNDE İŞ KURULABİLİYOR
 
Bu sayede Türkiye'ye gelecek yabancılar çok kısa bir sürede 90 gün oturumlu vize alabilirken, İngiltere ve ABD gibi ülkeler vize uygulamasında sınıfta kalıyor. 2012 yılından bu yana ABD, Kanada, Brezilya, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Çin, Hong Kong ve Avustralya'da hayata geçirilen Great adlı program, yaklaşık 30 milyon sterlinlik bütçe ile 2013 itibariyle Türkiye, Rusya, Güney Kore, Meksika ve Endonezya'da yürütülüyor. Avrupa'nın en büyük doğa bilimleri sanayisine ev sahipliği yapan İngiltere, dünyada en fazla ticari hizmet ihracatı yapan ikinci ülke. Girişimciler, İngiltere'yi, çok kültürlü yapısı ve yalnızca 13 gün süren iş kurma süresi nedeniyle tercih ettiklerini belirtiyor. Ancak Dünya Bankası verilerine göre belirlenen bu rakamın dünya genelindeki ortalaması ise 35 gün. Türkiye'de ise Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı kayıtlarına göre bir günde şirket kurmak mümkün.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.