İngiltere'de kadınlardan 'camiden geri dönmek istemiyorum' kampanyası

İngiltere'de kadınlardan 'camiden geri dönmek istemiyorum' kampanyası

Yazar ve yorumcu Remona Aly, 'İngiltere camilerinin kadınlara daha fazla yer ayırması gerek, artık camilerden yer yok diye geri dönmek istemiyoruz' dedi.

The Guardian'da yayımlanan makalede Aly, camiler kapılarını kamuya açıyor ancak çoğu da ibadete giden kadınlar için kapatıyor. “To Open My Mosque”, “Camimi Aç” kampanyası ise bunu değiştirmeyi hedefliyor yorumunu yapıyor.

Buna göre İngiltere'deki 1975 caminin yüzde 28'i kadınlara yönelik imkanlar sunmuyor. Güney Asyalıların idare ettiği camilerin yüzde 50'sinde ise kadınlara hiç yer ayırmıyor. Camilerde yer ayrılsa dahi giriş kısıtlı oluyor, çoğu zaman ibadet yeri bile bulunmuyor. Daha çok kız çocuklar için eğitim alanı ayrılıyor.

36 yaşındaki aktivist Anita Nayyar “Camimi Aç” kampanyasını 2015 yılında başlatmış. Kampanya kadınsanız camiye adım atmanız daha zor önermesi üzerinden ilerliyor. Nayyar İngiltere çapında kadınlardan, “yılgın”, “yalıtılmış” ve “aşağılanmış” kelimelerini içeren çok sayıda deneyim duymuş. Ekibi ise bu konuda sıkıntılarını dile getiren bu alanı oluşturduğu için kadın ve erkeklerden çok sayıda telefon, e-posta ve sosyal medya teşekkür mesajları almış.

Nayyar, “Kadınlar, müslüman olmayan kadınlara göre daha fazla camilerin dışında bırakılıyor.” diyor. Nayyar'a göre kadınlar dini hayata katılamazsa toplumsal hayata da katılamaz bu da Müslüman kadınların toplum hayatında zaten az olan varoluşunu daha da azaltıyor. 

Timetürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum