İngiltere’de hafta sonu doğan bebeklerin ölüm riski daha fazla

İngiltere’de hafta sonu doğan bebeklerin ölüm riski daha fazla

İngiltere’de hafta sonu doğan bebeklerin hayati riskinin, hafta içi doğanlara kıyasla daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Başkent Londra’daki The Imperial College’ın yaptığı araştırma sonucu, Britanya’da hafta sonu doğan her bin bebekten 7’si ölüyor. Söz konusu bebek ölümlerinde, "ülkenin sağlık birimlerinin hafta sonları daha ihmalkar davranmasının da etkili olduğu" iddia ediliyor. Araştırmaya göre hafta sonu gerçekleşen doğumlarda, hayatını kaybeden bebeklerin oranı hafta içine göre yüzde 7’lik bir artış gösteriyor. Uzmanlar, ülkedeki mevcut sağlık standartlarının hafta sonu yeterli olmadığının endişe verici olduğunu söylüyor. 

BEBEK ÖLÜMLERİNDEKİ ESAS NEDEN BİLİNMİYOR

Rakamlar İngiltere’de her yıl yaklaşık 675 bin doğan bebekten 4 bin 500’ünün öldüğünü gösteriyor. Söz konusu araştırmada, doğum yapan annelerin yaşı, hafta içi yapılan sezeryan doğumları, hastanelerde kapılan enfeksiyon oranı, doğumlarda gerçekleşen beyin hasarı gibi risk faktörlerinin de göze alındığı belirtiliyor. Ancak ölü doğan bebeklerin ya da doğumun ardından 30 gün içerisinde ölenlerin hangi sebep yüzünden hafta sonu artış gösterdiğinin kesin olarak bilinmediği ifade ediliyor. 

British Medical Journal dergisinin yayımladığı bir diğer araştırmaya göre ise İngiltere hükümetinin sağlık hizmetlerini yedi güne çıkartma kararının bu ihmalleri artıracağı üzerinde duruluyor. Sağlık Bakanlığı’nın genç pratisyen ve doktorlara önümüzdeki yıl için hazırladığı yeni sözleşmenin de bebek ölümlerinde etkili olabileceği konuşuluyor. Hükümetin yeni hazırladığı sözleşmede, sağlık çalışanlarının maaşlarında yüzde 30'luk bir kesinti ve daha fazla mesai saatleri eklendiği açıklanmıştı. Önümüzdeki haftadan itibaren ise genç doktor ve sağlık görevlilerinin sendikalarla birlikte greve gideceği duyurulmuştu.

CİHAN
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.