İngiltere, Kıbrıs'ta barış sağlanırsa, Ada'daki arazisinin yarısını devredecek

İngiltere, Kıbrıs'ta barış sağlanırsa, Ada'daki arazisinin yarısını devredecek

Birleşik Krallık, Kıbrıs'ta bulunan 2 üssünün, Ada'nın toplam alanının yüzde 3'ünü oluşturan arazisinin yaklaşık yarısını, barışa katkı için devretmeye hazır olduğunu BM'ye bildirdi.

BM tarafından Kıbrıs'ta yapılan açıklamada, önerinin koşullu olduğu, koşulun da, ''iki toplum liderleri arasında kapsamlı bir barış antlaşması sağlanması, antlaşmanın iki toplumun çoğunlukları tarafından onaylanması ve her iki tarafça da, tüm onay süreçlerinden geçerek kabul edilmesi olduğu'' belirtildi.

Birleşik Krallık, Ada'daki 2 üssünde, 245 kilometrekarelik bir alanı elinde tutuyor. Bu ülke BM'ye, bu alanın yaklaşık yarısını oluşturan, 116.5 kilometrekarelik kısmı önerdi.

Kıbrıs'ın, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte 3 garantör ülkesinden biri olan İngiltere'nin, Kıbrıs'ta 2 askeri üssü bulunuyor.

İngilizler'in, Gazimağusa yakınlarında Dikelya, Limasol'da da Ağrotur Üssü yer alıyor.

İngiltere, 2004 yılında, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm öngören Annan Planı'nı iki tarafın da kabul etmesi durumunda, üslerinden toprak vermeyi taahhüt etmişti. Annan Planı'na KKTC yüzde 65 ''evet'' derken, Rumlar ise yüzde 76 oranında ''hayır'' demişlerdi.
Zaman