İngiltere İsrail'e silah ihracını gözden geçiriyor

İngiltere İsrail'e silah ihracını gözden geçiriyor

İngiltere Başbakan Yardımcısı Clegg, İsrail'e silah ihracının derhal askıya alınması çağrısında bulundu. Başbakanlık, silah anlaşmalarının gözden geçirilmekte olduğunu bildirdi.

İngiliz hükümetinin Gazze politikası dolayısıyla İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barones Warsi'nin görevinden istifa etmesinin ardından, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti, İsrail ile silah anlaşmalarının askıya alınması çağrısında bulundu.
 
İngiltere Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg, İsrail ile silah anlaşmalarının derhal askıya alınması gerektiğini belirterek Liberal Demokrat Partili Bakan Vince Cable ile bu konuda çalıştıklarını dile getirdi. Ancak İngiliz basını, Liberal Demokratların koalisyon ortağı muhafazakarları bu konuda ikna etmekte zorlandığını bildiriyor. 
 
Başbakanlık ise İsrail ile silah anlaşmalarının gözden geçirilmekte olduğunu belirterek "İsrail'in Gazze operasyonunun başlamasından bu yana yeni anlaşmanın imzalanmadığına" dikkati çekiyor.
 
"Warsi, isyanın kıvılcımını ateşledi"
 
2010 yılında İngiliz kabinesine giren ilk Müslüman kadın olan Barones Warsi, dün Başbakan Cameron'a sunduğu istifa mektubunda, hükümetin Gazze politikasının "ahlaki açıdan savunulamayacağını" yazmıştı. Warsi'nin istifası, bugünkü İngiliz gazetelerinde geniş yer buldu.
 
"Warsi, Muhafazakar Parti'de Gazze konusunda isyanın kıvılcımını ateşledi" manşetini kullanan Independent gazetesi, Muhafazakar Parti'nin üst düzey bazı milletvekillerinin, dün akşam Cameron'ın Gazze krizindeki tavrını kınadıklarını ve bu tavrın İngiltere'deki milyonlarca Müslümanı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunduklarını bildirdi.
 
Times da manşetinde, son gelişmelerin "Muhafazakar Parti'de savaşa neden olduğunu" kaydederek, partisinin üst düzey isimlerinin isyanı karşısında Cameron'ın zor duruma düştüğünü belirtti. Daily Telegraph, Gazze politikası dolayısıyla Muhafazakar Parti'den başka üyelerin de istifa edebileceğini aktarırken, Guardian gazetesi İngiliz hükümetinin İsrail'in Gazze'ye saldırısı karşısında izlediği politikanın çökmek üzere olduğunu bildirdi. Gazeteler ayrıca, David Cameron'ın ailesiyle Portekiz'de tatilde olduğuna dikkati çekti.
 
İngiltere Başbakanı Cameron, Warsi'nin istifası sonrası Gazze'de sivil kayıpların sayısının çok yüksek olmasından dolayı ciddi kaygı duyduğunu yinelemiş ancak İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu söylemişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.