İngiltere, Hilafet kaldırıldıktan sonra Lozan'ı tasdik etti

İngiltere, Hilafet kaldırıldıktan sonra Lozan'ı tasdik etti

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik, Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu Lozan tartışmalarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Sevr'i gösterdiler Lozan'a razı ettiler” açıklaması birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok konuşulan bu anlaşmasını, Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik, Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu değerlendirdi.

OSMANLI TOPRAKLARINDA BİR SÜRÜ DEVLET KURDULAR

Lozan'da Türkiye Cumhuriyeti'yle ilgili bir husus olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Çelik, "Lozan Osmanlı İmparatorluğu'nun defin ruhsatıdır. Osmanlı toprakları üzerinde Lübnan, Suriye, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün, Umman, Filistin ve Yemen diye bu kadar devlet kurdular. Şimdi bunların uluslararası hukuka uygun hale gelmesi gerekiyor. Yani biz istila ettik tamamla olmuyor" diye konuştu. Uluslararası siyaset ve hukuk açısından meşruiyet sağlanması gerektiğini söyleyen Çelik, "Biz milli mücadelede sadece bir Yunanlılarla kavga ettik. Fakat biz masaya oturduğumuzda muhatabımız Yunanlılar değildi. Karşımızda İngiltere, Fransa, Amerika ve Japonya vardı. Milletler cemiyeti denen 5'li çete bulunuyordu" dedi.

24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde, TBMM  temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya,  Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika  ve Yugoslavya anlaşmayı imzalarken.
24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde, TBMM temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya anlaşmayı imzalarken.

SEVR'İ GÖSTERİP LOZAN'A RAZI ETTİLER

Lozan meselesini tarihçilerin tartışması gerektiğini, ancak bir türlü tartışmaya yanaşılmayan ve sadece tek taraflı olarak ele alınan bir antlaşma olduğunu söyleyen Yavuz Bahadıroğlu, "Mustafa Kemal'in Nutuk kitabında anlatıldığı, İsmet İnönü'nün hatıralarında geçtiği gibi aynen ders kitaplarına geçirilen pek çok şeyi kaybettiğimiz bir mutabakattır. Bize Sevr'i gösterdiler ancak Lozan'a razı ettiler. Yunanistan'ı yendik diyoruz ancak tazminat almıyoruz. Batı Trakya'yı, Ege Adalarını, Batum'u, Musul'u bırakıyoruz. Kara sahası hava sahası diye Yunanistan ile aramız bir türlü düzelmiyor. Buradaki pürüzler o dönemden kaldı" dedi.

HİLAFET KALKTI LOZAN TASDİK EDİLDİ

Cumhuriyet tarihinin tümüyle Nutuk'tan ders kitaplarına geçirilmiş bir tarih olduğunu vurgulayan Bahadıroğlu şöyle devam etti: "Şimdi Rauf Orbay milli mücadele kahramanı değil midir? Rauf Orbay Lozan'ı kastederek diyor ki: 'Misak-ı Milli yarım kaldı'. Millet Meclisi'nde pek çok tartışma yaşanıyor. Birinci Meclis lağv ediliyor, ikinci Meclis oluşturuluyor ve Lozan tasdik ettiriliyor. Biz hilafeti kaldırmadan önce İngiliz parlamentosu Lozan'ı tasdik etmedi. Biz ne zaman ki hilafeti kaldırdık, o zaman tasdik etti. Bu da bize bir mesaj veriyor."

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum