İngiltere Başbakanı: Bir baba olarak çok etkilendim

İngiltere Başbakanı: Bir baba olarak çok etkilendim

İngiltere'nin Başbakanı David Cameron, ülkesinin ahlaki sorumluluklarını yerine getireceğini ve daha fazla sığınmacı kabul edeceğini söyledi; 3 yaşındaki Aylan'ın fotoğrafından bir baba olarak çok etkilendiğini belirtti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa'daki sığınmacı krizine yönelik ülkesine gelen eleştiriler hakkında İngiltere'nin "ahlaki sorumluluklarını yerine getireceğini" ve binlerce sığınmacıyı daha kabul edeceklerini söyledi.

Cameron, "Birleşik Krallık, daha fazla sığınmacıyı kabul edecek. Binlerce insanı alıyoruz ve binlercesini daha alacağız. Ancak asıl önemli olan buraya geldiklerinde bu insanların düzgünce hoş şekilde karşılanması ve onlara bakabilmek. Kelimenin tam anlamıyla bunu yapacağız" dedi.

‘Bir baba olarak çok etkilendim’

Bodrum'da 3 yaşındaki Aylan’ın sahile vuran cansız bedenine ilişkin fotoğraftan çok etkilendiğini söyleyen Cameron şöyle konuştu:

"Dün gece o çocuğun fotoğraflarını görüp de etkilenmeyen kimse olamaz. Ben bir baba olarak Türkiye sahilindeki o görüntüden çok etkilendim. Bu gördüğümüz korkunç görüntülerin sorumlusu Beşşar Esad, DAEŞ kasapları ve bu korkunç ticareti yapan suç çeteleridir. Ahlaki sorumluluklarımızı yerine getireceğiz.”

Çözümün sadece sığınmacıları kabul etmek olmadığını belirten Cameron, "Bu insanların geldiği ülkelerde istikrar sağlamayı denemeliyiz. Her bir sorunu halleden, kapsayıcı bir çözüm olması gerekli” dedi.
İskoçya'dan çağrı: Cameron’a yalvarıyorum

Cameron'a bir eylem çağrısı da İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon'dan geldi. Londra yönetiminin krize sessiz duruşunu eleştiren Sturgeon, İskoçların yardımına ihtiyaç duyan sığınmacılara ev sahipliği için hazır olduğunu vurguladı.

Bodrum sahiline vuran çocuğun fotoğrafını gördüğünde gözyaşlarına hakim olamadığını dile getiren Sturgeon, "O çocuk ve onun gibi binlercesinin yaşamı tehlike altında ve bu kimsenin sorumluluğunda değil. Onlar hepimizin sorumluluğu. Birleşik Krallık hükümetinin gelişmelere yönelik, 'gör ve geç' tavrından dolayı çok sinirliyim. Duruşunu değiştirmesi için David Cameron'a yalvarıyorum" diye konuştu.

İngiltere’nin sığınmacı sınavı

İngiltere, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmuştu. "Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme" programı çerçevesinde, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriliyor.

Bu program çerçevesinde Ocak - Ağustos 2014 arası sadece 216 Suriye vatandaşı kabul edildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı ise yerleştirme programından bağımsız olarak Suriye krizinin başlangıcından bu yana yaklaşık 5 bin Suriyelinin İngiltere'ye iltica başvurusunun kabul edildiğini bildirmişti.

AB ülkeleri içişleri bakanlarının geçen ay üzerinde uzlaştığı plana göre, uluslararası korumaya ihtiyaç duyan çoğunluğu Suriyeli göçmenlerin AB ülkelerine dengeli dağıtılması gerekiyor. Bu plana göre, İngiltere'nin 2 bin 200 göçmene kapılarını açması kararlaştırılmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.