İngiliz gazeteci, Said Nursi'nin 'Sanki yedim' tavsiyesini uyguladı

İngiliz gazeteci, Said Nursi'nin 'Sanki yedim' tavsiyesini uyguladı

Ekonomi haberleri yazan kadın gazeteci, "sanki yedim" düsturunun modern dünyadaki son örneklerinden biri oldu

Risale Haber-Haber Merkezi

Londra'da yaşayan Michelle McGagh, bir yıl boyunca zorunlu ihtiyaçları dışında para harcamayarak toplamda 22 Bin Sterlin (101 bin TL) biriktirdi.

Ekonomi haberleri yazan bir gazeteci olan Michelle, ay başını zar zor getiren ve bütçesini bir türlü ayarlayamayan bir kişiydi. Bir gün "Ben kendim yapmayı beceremezken, insanlara finansal konularda nasıl tavsiye vereceğim?" diyerek bir sene sürecek bir deneye başladı. Bu deneye göre, bir sene boyunca zorunlu ihtiyaçlar dışında hiç para harcamayacaktı. Michelle bir sene boyunca sürdürdüğü bu deneyin sonunda tam 22 Bin Sterlin biriktirmeyi başardı.

Paranın Avcumundan Kayıp Gitmesinden Sıkıldım

Michelle "Eskiden sadece daha çok para harcayarak daha fazla mutlu olabileceğimi sanıyordum. Gerçekte ihtiyacım olmayan şeylere büyük paralar harcadığımı fark ettim. Gördüğüm her reklamın tuzağına düşüyordum. Sonra kazandığım paranın avucumdan kayıp gitmesinden çok sıkıldım ve sadece zorunlu ihtiyaçlar dışında para harcamamaya karar verdim." diyerek nasıl karar verdiğini anlattı.

Michelle bir yıl boyunca sadece zorunlu giderler için para harcadı

– Konut kredisi, sağlık sigortası, aileme verdiğim maddi destek, hayır kurumlarına bağış, internet ve cep telefonu. Tüm bunlar bana ayda ortalama 1500 Sterline mal oldu.
– Gerekli olan güzellik ürünleri (şampuan, diş macunu, deodorant gibi); temizlik ürünleri ve yemek yapmak için gerekli malzemeler. Kocamla ben bunlara harcayacağımız parayı haftada 30 Sterlin olarak belirledik.

Deney boyunca şu alanlarda hiç para harcamadı:

– Eğlence giderleri: Sinema, bar ve restoranlar, dışarıdan alınan yemekler, kahveciler, tatil seyahatleri ve süpermarketten alınan abur cuburlar.
– Spor salonu giderleri.
– Yeni kıyafetler, parfüm, makyaj malzemeleri, kuaför hizmetleri.
– Toplu taşıma giderleri (otobüs, metro biletleri ve taksi ücretleri)
 
"Bu dönemde özellikle yiyeceklere en verimli şekilde para harcamayı öğrendim. Öğlen ve akşam yemeklerini önceden planlıyordum. Önceden çok iyi yemek yaptığım söylenemezdi, şimdi ise oldukça iyiyim. Kolay olduğunu söyleyemeceğim, özellikle hiç para harcamadan eski hayatımı yaşamaya çalıştığım o ilk aylar çok zordu. Ara sıra her şeyi bir kenara bırakıp kendimi bir alışveriş merkezinde kaybetmek ya da rüzgarlı bir günde bisiklet kullanmak yerine otobüse binmek istiyordum." 

Bir Yılda 22 Bin Sterlin

"Bu deneyimin kötü yanları da oldu tabii. Yeni filmleri kaçırdım, arkadaşlarımla bir kafede buluşup oturmayı özledim. Kuaföre gitmediğim için saçlarım çığrından çıktı. Arkadaşlarımın evine elim boş gittiğim zamanlar çok oldu. Ancak 1 yılın sonunda, ilk başta imkansız gibi görünen şey gerçek oldu: 22 Bin Sterlin biriktirdim ve ev kredimin bir kısmını ödedim."
 
"Bana en çok alışverişi çok özleyeceğimi söylemişlerdi, ama öyle olmadı. Daha önce büyük paralar harcadığım şık elbiseleri aslında istemediğimin farkına vardım. Düzgün bir kot, biraz parfüm ve saç kesimi ihtiyacım olan tek şeymiş."

Mutlu Olmaz İçin Çok Şeye İhtiyacımız Yok

"Bir yıl süren bu deney sona erdiğinde, alışveriş merkezlerine koşmadım. Bana bu süreçte destek olan aileme ve arkadaşlarıma içecek ısmarladım ve dedemi görmek için İrlanda’ya uçak bileti aldım. Son bir yıldaki en büyük kazancım ise, mutlu olmak için aslında ne kadar az şeye ihtiyacımız olduğunu öğrenmek oldu."

İKTİSAT, KANAAT VE SANKİ YEDİM İLKESİ

Michelle McGagh'ın deneyimini köşesine taşıyan Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, "Sanki Yedim Camii"nin yapılışını hatırlattı.

Keçecizade Hayreddin Efendi adında dar gelirli bir esnaf, ne zaman canı bir şey istese: 'Sanki yedim' der ve parasını bir kenara koyar.
20 yıl sonra biriktirdiği paralarla İstanbul Fatih Unkapanı'nda mütevazı camiyi yaptırır.
Cami halk arasında 'Sanki Yedim Camii' olarak anılır. Halen açık olan camide 200 kişi ibadet edebiliyor.

Bediüzzaman Said Nursî ne demiş; "Lezzetler çağırdıkça, 'Sanki yedim' demeli.
'Sanki yedim'i düstur yapan Sanki yedim namındaki bir mescidi yiyebilirdi, yemedi."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum