İndirimli pirinç yakında raflarda

İndirimli pirinç yakında raflarda

Toptan pirinç satışlarında KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmlesine ilişkin çalışmalar sektörde olumlu karşılandı.

Satıcılar, toptan piyasası için geçerli olan KDV indiriminin yine de marketlerin raflarına birkaç ay içinde etkisinin olacağını belirtti. 

KDV indirimiyle, türüne göre 6 ile 15 lira arasında değişen pirinç fiyatlarının aşağıya çekilmesi bekleniyor.

"KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇECEK"

Pirinçte KDV indiriminin sektöre etkilerini değerlendiren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, , "Pirinçte, kayıt dışılığı önleyecek çok önemli bir adım atıldı. Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabetin de, önüne geçilmiş olacaktır. Eşit şartlarda rekabet, beraberinde fiyatları da aşağıya çekecektir. Tüm bu olumlu faktörlerin yanında ayrıca, indirimin psikolojik etkisiyle birlikte, birkaç ay içinde market raflarındaki pirinç fiyatlarında da belirli oranda düşüş yaşanacaktır" dedi.

"DESTEKLER, ÇİFTÇİYİ DAHA FAZLA EKİM YAPMAYA YÖNLENDİRECEK"

Gıda üretimini arttırarak, daha az maliyetle üretim yapılmasının önemine işaret eden Reis, "Vatandaşın daha ucuza gıda maddeleri tüketebilmesi ve gıdada fiyat artışlarının yaşanmaması için, az maliyetle fazla üretim yapılmalıdır" dedi ve ekledi:
"Daha az maliyetle üretim yapılabilmesi için, KDV indirimiyle birlikte, verilen destekler de çok büyük bir adım oluyor. Aralık 2014'de, bakliyatta destekleme priminin yüzde 100 arttırılacağı bilgisinin devamında, mazotta yüzde 5, gübre de ise yüzde 10 ek desteğin açıklanması, çiftçimizi daha fazla ekim yapmaya yönlendirecektir."

PİRİNÇ FİYATLARI

Aralık ayında pirinç fiyatlarında ani bir yükseliş yaşandı. Genel gıda fiyatları artışında yavaşlamaya rağmen fiyatlarda değişiklik olmadı.
Buna göre, paketli pirincin fiyatı market raflarında türüne göre kilosu 6 ile 15 lira arasında değişiyor. Paketli 1 kilo baldo pirinç 9 lirayken, osmancık pirincin kilosu 6.5 lira düzeyinde bulunuyor. Buna karşılık organik ve basmati pirincin fiyatı ise 15 liraya kadar çıkıyor.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.