İncirdeki fiyat düşüşlerine üretici tepkisi

İncirdeki fiyat düşüşlerine üretici tepkisi

Ziraatçılar rekolte düşüklüğü düşünüldüğünde incir fiyatlarının 2 hafta gibi kısa bir sürede 5 liradan 2 liraya inmesini anlamsız buldular.

Bursa'da faaliyet gösteren Ziraat Odaları, yaş meyve ihracatında ekonomik değeri yüksek ürünlerden siyah incirin üreticilerden çıkış fiyatındaki keskin düşüşlere tepki göstererek, fiyatlandırmada planlı davranılmasını ve sezonda açılışla daha sonraki süreçte makasın yakın olmasını istedi.
 
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, Merkez ve Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar ve Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey'in imzalarıyla ortak yapılan yazılı açıklamada, "Bursa siyahının", ilin belli bölgesinde yetiştirilen tescilli bir meyve olduğu bildirildi.
 
Yıllık üretimi 30 bin tona yaklaşan ve 16 bin tonu da ihraç edilen incirin dış satımından yaklaşık 40 milyon dolar gelir sağlandığı belirtilen açıklamada, bu yıl itibarıyla don, aşırı yağış ve dolu yüzünden yüzde 35 dolayında rekolte kaybı görüldüğü aktarıldı.
 
Yağışların neden olduğu pas ve benzeri hastalıkların da verim ve kalite kayıplarına yol açtığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Sezon iyi fiyatla açılmasına rağmen keskin düşüşler yaşanmıştır. Bu sene için piyasanın kilogram başına 5 liradan açılması üretici adına sevindirici olmuş ancak fiyatlardaki keskin düşüşler endişelendirmiştir. Mevcut rekolte düşüklüğü düşünüldüğünde incir fiyatlarının 2 hafta gibi kısa bir sürede 5 liradan 2 liraya inmesini anlamsız bulmaktayız. Üstelik bu tür fiyat dalgalanmalarının ilaç kullanılmasına yol açtığını daha önceki senelerden bilmekteyiz. Bursa siyahı 40 mahallede yetişiyor ve aynı kalite, aynı özellikte yetişen bu ürünün yerini doldurabilen bir başka incir de yok. Hal böyle olunca örneğin geçen yıllardaki ortalama 2 liralık fiyat, incire yakışmayan bir fiyattı. 5-6 senedir incir ortalama fiyatının 2 lira civarında seyrettiğini görmekteyiz. Oysa maliyetler 5-6 yıldır sürekli artmaktadır."
 
Üreticilerden kaliteli üretim beklenirken bundan gelir elde eden ihracatçıların da onlar kadar duyarlı ve özenli davranması gerektiğine değinilen açıklamada, "Bursa siyahının fiyatlandırma politikaları yapılırken planlı davranılmalı ve sezon açılışı ile sezon sürecindeki fiyat makası birbirine yakın olmalıdır" görüşüne yer verildi.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.