İnancımız bir, kıblemiz bir, yüreklerimizi birleştirelim

İnancımız bir, kıblemiz bir, yüreklerimizi birleştirelim

Diyarbakır’da sahaya inen 600 STK ortak bir bildiri yayınlandı. Yayımlanan bildiride Hz. Adem'in çocuklarıyız vurgusuyla kardeşliğin altı çizildi...

Risale Haber- Haber Merkezi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 600 STK bir araya gelerek Diyarbakır’da son günlerde şiddetini her geçen gün artıran terör olayları hakkında deklarasyon yayınladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın da katıldığı basın açıklaması Dağ Kapı Meydanında yapıldı. Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamanın ardından STK temsilcileri vatandaşlara karanfil dağıttı.

YALÇIN: TERÖRE KARŞI YÜREKLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM

Kısa bir selamla konuşması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Dayanışma ve kardeşlik için buradayız. Kardeşliğimizi hedef alan, huzurumuza pusu kuranlara karşı buradayız. Bereketli topraklarımızı bereketsizlendirmek için fitne ekenlere inat buradayız. İlim şehri, maneviyat şehri, kardeşlik şehri Diyarbakır'a selam olsun. İnancımız bir, davamız bir, tarihimiz bir, kıblemiz bir, hatıramız bir. Bu birliği hedef alanlara inat buradayız. Yüreğimizi birleştirecek, şiddete karşı çıkacak, Yeniden Büyük Türkiye idealimizi hep birlikte sağlayacağız. Her türlü teröre hayır. Vesayete ve bürokratik oligarşiye hayır. Emperyalizme hayır. Irkçılığa hayır. Kardeşliğe, özgürlüğe ve huzura evet… Allah birliğimizi ve kardeşliğimizi bozmasın” dedi.

ÇAKIRCI: PKK DERHAL SİLAH BIRAKMALI

Dağ kapı meydanında 600 STK adına açıklanan bildiriyi okuyan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, “Silah hak arama yöntemi olamaz, var olan sorunları derinleştirmekten başka işe yaramaz. Barışın en temel şartı silahların susmasıdır. Barışın taçlandırılması için örgüt derhal silah bırakmalı, normalleşmenin önü açılmalı, korku ve baskıya neden olan dayatmalardan vazgeçmelidir. Kalıcı barış, PKK'nın hem şiddet dilini, hem şiddet aparatlarını hem de şiddet aracı olan silahı bırakmasıyla mümkündür” dedi.

ŞİMDİ KARDEŞLİK VAKTİ

“Coğrafyamız yanıyor. Bölgemiz kan ağlıyor. Anaların ağıtları yürekleri dağlıyor. Yeter Artık” diyen Çakırcı, “Artık kardeşliğimizi sağlam bir zemine oturtmak zorundayız. O zemini hep birlikte Ümmet bilinciyle hareket ederek oluşturabiliriz. Sorunlarımızı hak ve adalet çerçevesinde ele alırsak çözüm üretebilir, akan kardeş kanını durdurabiliriz. Kandan beslenen, çatışma kültürünü geliştiren, aramızdaki bağı güçsüzleştiren ve statükocu, tek tipleştirici zihniyetle mücadelenin yolu İslam kardeşliğidir. Yüreklerimizi dağlayan elim hadiselerin yaşandığı şu zorlu günlerde hepimize düşen, bir kez daha birbirimize sımsıkı kenetlenmektir” şeklinde konuştu.

SİLAH HAK ARAMA YÖNTEMİ OLAMAZ

Çakırcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Amacımız Hak ve Adalet. Davamız doğuştan gelen haklarımızı korumak, değerlerimize sahip çıkmak. Çabamız ebedi kardeşlik. Silah hak arama yöntemi olamaz, var olan sorunları derinleştirmekten başka işe yaramaz. Her türlü vesayet hiç bir derdimize çözüm üretmez, çare bekleyen dertlerimizi iyileştirmez. Bugün normalleşemiyorsak bunun ana nedeni şiddet ve vesayet arayışlarıdır. Her iki arayışın amacıda "Temel hak ve özgürlüklerimizi" elimizden almak, kardeşlik hukukunu rafa kaldırmaktır. Bize düşen görev ise her şartta bize dayatılanı reddetmek, bütün farklılıklarımızı bir kenara koyarak ortak irademize sahip çıkmaktır. ”

“Barışın en temel şartı silahların susmasıdır” diyen Çakırcı, “ Barışın taçlandırılması için örgüt derhal silah bırakmalı, normalleşmenin önü açılmalı, korku ve baskıya neden olan dayatmalardan vazgeçmelidir. Kalıcı barış, PKK'nın hem şiddet dilini, hem şiddet aparatlarını hem de şiddet aracı olan silahı bırakmasıyla mümkündür” dedi.

SESSİZ DEVRİMLERE SAHİP ÇIKILMALI

Çözümün TBMM olduğunu işaret eden Çakırcı, “Siyaset, tek tipçi, dışlayıcı anlamlar içeren çağrılardan vazgeçmeli, çözüm olarak sokağı değil TBMM'yi görmelidir. Sorun güvenlik bürokrasisine havale edilmeden çözüme kavuşturulmalıdır. Kardeşlik süreci ile elde edilen kazanımların heba edilmesine izin verilmemeli, vesayetçiler eliyle getirilen uygulamaların son bulduğu bir süreçte geçmişe özlem duyan yapıların tuzaklarına siyaset düşmemelidir. Süreç içerisinde gerçekleştirilen sessiz devrime sahip çıkılmalıdır” şeklinde konuştu.

Çakırcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Devletin demokratik dönüşümü için atılan adımlardan vazgeçilmemeli, Özgürlükçü bir anayasanın yapımı için sorumluluk alınmalıdır. Ve siyaset; adalete, hukuka ve ahlaka dayalı değerleri kendine refarans yapmalıdır. Siyaset fitne, kin ve yalandan uzak durmalı, illegal yapıların değil milletin sözcülüğüne soyunmalıdır. Yeni Türkiye’nin çok kültürlü toplumsal hayat, eşitlik ve her bireyin karar süreçlerinde aktif olarak yer alacağı zemin üzerine bina edilmesi zorunluluğu karşısında, Çözüm Süreci yeniden canlandırılmalı, Meclis’te temsil edilen siyasi partiler başta olmak üzere bütün siyasi partiler sürece destek sağlamalıdır. Çözüm paydaşlığı kitlesi genişletilmeli, sürece bölgedeki tüm değerlerin katkısı ve katılımı sağlanmalıdır. ”

ÖZGÜRLÜK/GÜVENLİK DENGESİ VURGUSU

Bölgede devletin koruyucu yüzüne ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çakırcı, “Devlet, güvenlik/özgürlük dengesine bağlı kalmalı, sorunla yüzleşmekten çekinmemelidir. Devlet otoritesinin varlığı eski Türkiye'de olduğu gibi “ceberrut” bir kimlik olarak değil “özgürlüklere garantör bir tutum” olarak ortaya konmalı ve bu amaçla özgürlüklerin devlet otoritesi kaynaklı ihlali sonucunu doğuracak uygulama ve düzenlemelerden de özenle kaçınılmalıdır. Çözüm İradesine ve Çözüm Sürecine yönelik millet desteğine devlet sahip çıkmalıdır. Süreç başladığı andan itibaren devlet bütünleştirici ve uzlaştırıcı yüzünü göstermiştir. Bugün ise devletin koruyucu yüzünü de göstermesi, bölge halkı üzerinden kurulmaya çalışılan illegal vesayete izin vermemesi gerekmektedir” dedi.

HEPİMİZ HZ. ADEM'İN ÇOCUKLARIYIZ

Kamuoyuna 600 STK adına sağduyu çağrısı da yapan Çakırcı, “Millet, önce sağduyulu olmalıdır. Karşımızda bulunan mesele; siyasi, iktisadi, etnik ve hepsinden de önemlisi psikolojik yönleri olan karmaşık bir sorun alanıdır. Bu sorundan nemalananlar birliğimizi hedef almaktadır. Biz kararlı bir duruş sergileyip, sorunun çözümüne her şartta destek sunabilirsek, meseleyi demokratik bir ortama çeker kalıcı çareler üretebiliriz. Yaşanan acı, gözyaşı, ıstırap, şiddet ve çatışmaları sona erdirmek için tek ses, tek yürek olmalı, aramıza fitne tohumları ekmeye çalışanları deşifre edip, ortak değerlerimizi zaafa uğratanlara karşı ortak mücadele vermeliyiz. Hepimiz Hz. Adem'in çocuklarıyız. Hepimiz doğuştan gelen eşit haklara sahibiz. İnsanlar, renk, cinsiyet, dil, coğrafya, v. b. yönlerden bir ayrıma ve ayrımcılığa tabi tutulamazlar. Tutmaya çalışanlara karşı da direnmeliyiz. Her türlü provokasyona karşın kin, nefret ve düşmanlığı men etmeli, her koşulda hak, hukuk, adalet ve barışı öncelemeliyiz. Gün, farklılıklarımızı, zenginliğimiz bilme vakti. Gün, hukuken meşruiyeti bulunmayan oluşumları reddetme, değerlerimizi kuşanarak, doğuştan verilen haklarımızı savunma vakti. Gün, birlik ve beraberliğimizin harcı kardeşliğimize sahip çıkma vakti. Gün, aklı selim ve sükunetle hareket edip şiddetten uzak durmayı sağlama günü, etnik hınç ve öfkeyle toplumu kutuplaştırmadan uzak tutma günüdür” dedi.

Türkçe bildirinin ardından Kürtçe açıklama yapıldı. Kürtçe açıklamayı aktivist Mehmet Deniz yaptı. Açıklamaların ardından ise vatandaşlara STK temsilcileri tarafından karanfil dağıtıldı.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum