İmam hatipli öğrencilerden 29 yılda 29 derece

İmam hatipli öğrencilerden 29 yılda 29 derece

"Türkiye'ye öncü, dünyaya örnek" sloganıyla eğitim veren Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, kurulduğu günden bu yana 29 yılda 29 öğrencisinin üniversite sınavlarında ilk 100'e girmesinin gururunu yaşıyor

"Türkiye'ye öncü, dünyaya örnek" sloganıyla eğitim veren Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, kurulduğu günden bu yana 29 yılda 29 öğrencisinin üniversite sınavlarında ilk 100'e girmesinin gururunu yaşıyor.

Beykoz'da 1985 yılında iki katlı bir binada eğitime başlayan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, zamanla öğrencilerinin üniversite sınavlarında gösterdiği başarıyla dikkati çekti.

Okulun ilk mezunlarından Sadık Ünay'ın 1993 yılında ÖYS'de Türkiye 58'incisi olmasıyla başlayan başarı zincirine, her yıl yeni öğrenciler eklendi. 28 Şubat sürecinde öğrenciler, ham puanda derece elde etmelerine karşın, katsayı engeli sebebiyle Türkiye'de üniversite kazanamamanın üzüntüsünü yaşadı.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mitat Topçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yurt dışında yaşayan ailelerin çocuklarına sahip çıkmak ve onların din eğitimiyle yetişmesini sağlamak amacıyla kurulan okullarında sağlanan başarının örnek nitelikte olduğunu söyledi.

Okulun 1990 yılında Kartal'daki mevcut kampüse taşındığını ifade eden Topçam, şunları kaydetti:

"29 yıllık süreçte Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, imam hatip liselerinin dönüşümüne önderlik etti. Tarihte önemli bir aktör olarak ortaya çıktı. Okulumuz, üniversiteye yerleştirme sınavında başarısıyla dikkati çekti. ÖSS, ÖYS, YGS, LYS'de mezunlarımızın sağladığı başarılar imam hatip neslinin göğsünü kabarttı. İlk mezunlarımızla başlayan bu başarı süreci, bir süre katsayı engeli nedeniyle sadece ham puanda başarı olarak kaldı. Ancak son yıllarda katsayı engelinin kalkmasıyla yeniden başarılı olmaya başladık."

Topçam, 29 yılda 29 öğrencinin üniversite sınavlarında ilk 100'e girmeyi başardığını aktararak, "Okulumuz 2008 yılında yüzde 19'luk dilimden, 2009'da yüzde 17, 2010'da yüzde 12, 2011'de yüzde 9, 2012'de yüzde 5'lik dilimden öğrenci alırken bu sene 2013 yerleştirmede de yüzde 3'lük dilimden öğrenci aldı. Tabii ki süreç hızlı bir şekilde devam ediyor. Bundan sonra da daha üst dilimlerden öğrencileri kabul etmeye başlayacak okulumuz" diye konuştu.

- "Türkiye'nin ilk Anadolu İmam Hatip Lisesi"

Mitat Topçam, okulun en önemli özelliklerinden birinin, Türkiye'nin ilk Anadolu İmam Hatip Lisesi olması olduğunu dile getirdi.

Okuldaki başarıda psikolojik, stratejik ve metodolojik etkenlerin rol oynadığını belirten Topçam, "Okulumuz sadece akademik değil, sosyal ve kültürel açıdan da nitelikli bir nesli topluma sundu" dedi.

Topçam, kendisinin de okulun ilk mezunlarından olduğunu ve 2009 yılından itibaren okulda müdürlük yaptığını aktararak, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl okulumuzdaki GaleriKartal Salonu'nda '28' isimli sergi açtık. 28 yılda 28 Türkiye derecesi yapan mezunumuzla ilgili görsel biyografik bir sergi çalışmasıydı. Bu sayı bu yıl 29'a yükseldi. Okulumuzda bin öğrenci ile eğitim öğretime devam ediyoruz. Biz her zaman öğrencilerimizden başarı bekliyoruz. Geçen yıl Türkiye 3'üncüsü olan bir öğrencimiz var. Bu yıl da benzer başarı bekliyoruz."

- İlk derece Doç. Dr. Sadık Ünay'dan

Okulun ilk mezunlarından Doç. Dr. Sadık Ünay ise okuldaki güzel ortamın başarıda önemli rol oynadığına inanıyor.

Ortamın güzelliğinin, okulun Türkiye'deki imam hatip liseleri arasında önemli bir yer edinmesini sağladığını dile getiren Ünay, şunları kaydetti:

"Bizim de eğitim ve iş hayatımıza da bu yansıdı. Mezun olduğum yıl Türkçe-Matematik alanında Türkiye 58'incisi oldum. O yıl Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü kazandım. Orayı da üçüncülükle bitirdim. Daha sonra Manchester Üniversitesi'nde master ve doktoramı tamamladım. Şu an İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyesiyim. Anadolu imam hatip lisesi konsepti ilk kez okulumuzda ortaya çıkan bir şeydi. Türkiye'de muhafazakar kesimlerdeki değişimin de okulumuza yansıdığını düşünüyorum."

Ünay, muhafazakar kesimin önde gelen insanlarının, siyasetçilerin, bürokratların, gazetecilerin, entellektüellerin çocuklarının okulda eğitim gördüğünü ifade ederek, zaman içerisinde öğrenci ve veli profiliyle farklı bir okul ortaya çıktığını söyledi.

Bürokrasi, medya, yargı ve iş dünyasında çok iyi yerde olan birçok arkadaşlarının bulunduğunu anlatan Ünay, bunun sebebinin ise alanlarında kendilerini iyi yetiştirmeleri ve öz güven olduğunu ifade etti.

- Türkiye 4'üncüsü oldu ama...

Abdulkerim Buğra Şimşek ise 2003 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne girdiğini belirterek, okuldan 2007 yılında mezun olduğunu, Türkiye 4'üncüsü olmasına rağmen katsayı engeli nedeniyle üniversiteyi kazanamadığını söyledi.

Eğitimini İngiltere'de sürdürmek zorunda kaldığını ifade eden Şimşek, katsayı engelinin kalkması üzerine Türkiye'ye döndüğünü, yeniden sınava girerek hukuk fakültesini kazandığını ve şu an son sınıfta olduğunu dile getirdi.

Türkiye 4'üncüsü olmasına rağmen Türkiye'de üniversiteyi kazanamamasının o dönemki konjonktürden kaynaklandığını belirten Şimşek, "Bir başka ülkede böyle bir okul olsaydı muhtemelen el üstünde tutulurdu. Maalesef o dönemki konjonktür nedeniyle Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci sınıf okul olarak görüldü. Buradan mezun olanlar ne kadar başarılı olursa olsun, onlara tek bir hak tanındı; imamlık... Fakat o günler artık geride kaldı, gerçekten zor zamanlardı. 17 yaşında bir öğrencinin yurt dışına gitmesi çok kolay bir olay değil" diye konuştu.

- Hem tıp hem ilahiyat okuyor

Okulun mezunlarından YGS-4'te 2011 Türkiye 2'ncisi Hanife Şeyda Ülgür, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 3. sınıfta eğitimini sürdürüyor.

Lisenin üniversite sınavlarındaki başarısında öğretmenlerin ilgisinin büyük payı olduğunu ifade eden Ülgür, şunları kaydetti:

"İmam hatipte okurken aynı anda hem fen bilimlerini hem de dini ilimleri beraber öğrendiğinizde başarının çok daha kolay olduğunu düşünüyorum. Sürekli fen, sürekli matematik okuyan birisi bir süre sonra sıkılabilir ama dini ilimler öğrendiğimiz zaman çok daha rahat çalışabiliyoruz. 8. sınıfta kaydımı dondurarak hafızlığımı yaptım. Bundan sonraki hedefim aynı anda hem dini hem de pozitif ilimleri sürdüreceğim. İki kanatlı kuş olabilmek için çalışacağım. Açık öğretimde ilahiyat okuyorum tıp fakültesinin yanında. Dini ilimlerin pozitif ilimlerde çok daha fazla gelişmeme yardımcı olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda hafızlığımın da ders çalışmama olumlu etkisi oldu."

- Üniversite sınavlarında derece yapan öğrenciler

Üniversite sınavlarında çeşitli dereceler elde eden Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden bazı öğrencilerin isimleri şöyle:

Sadık Ünay, Önder Kıyıklık, Selçuk Şimşek, Murat Akgüç, Selim Tuzcu, Mehmet Sarımermer, Yusuf İlhan Özkes, Ersan Çiçerali, Mehtap Özer, Suat Kay, Hilal Sofu, Uğur Tılıkoğlu, Mustafa Celep, Esra Eğici, Melek Kurt, Abdullah Bayram, Büşra Orhan, Nigar Gülşen Yiğit, Elif Kayaalp, Fatih Kaya, Esma Kartın, Gülşen Ökten, Ahmet Köroğlu, Mahmut Muhittin Keskin, Fatmatülzehra Ulus, Abdulkerim Buğra Şimşek, Esma Ulus, Hanife Şeyda Ülgür ve Sümeyye Eryılmaz.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.