İmam Hatiplere 'Tasavvuf ve Ahlak Dersi' konulsun

İmam Hatiplere 'Tasavvuf ve Ahlak Dersi' konulsun

İmam Hatiplere "Tasavvuf ve Ahlak Dersi" konulsun

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tosun: "İmam hatip liselerine 'tasavvuf ve ahlak bilgisi' adı altında bir dersin konulması önemli bir ihtiyaç olduğundan ilahiyat fakültelerindeki arkadaşlarımızla bir deklarasyon hazırlayıp konuyu Milli Eğitim Bakanlığına ileteceğiz"

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Tosun, "İmam hatip liselerine 'tasavvuf ve ahlak bilgisi' adı altında bir dersin konulması önemli bir ihtiyaç olduğundan ilahiyat fakültelerindeki arkadaşlarımızla bir deklarasyon hazırlayıp konuyu Milli Eğitim Bakanlığına ileteceğiz" dedi.

Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasavvufun İslam dininin manevi bir boyutu olduğunu söyledi.

İlmihal ve fıkıh kitaplarında ibadetlerin yapılış şeklinin öğrenildiğini ifade eden Tosun, "Mesela, namazın rüku ve secdesinde ellerimiz ve ayaklarımızın duruşu, tekbir alırken ellerin kulaklara değişini bu kitaplardan öğreniyoruz. Fakat ibadet sadece bundan ibaret değil. Huşu, takva, ihlas, Allah sevgisi ve bir heyecanla yapılması gerekir" diye konuştu.

Tosun, manevi duygularla gidilmeyen haccın bir ülkeye yapılan turistik seyahatten farkı kalmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"İşte, tasavvuf bize bunu öğretiyor. Bunların zaman içinde kaynakları, kitapları yazılmış ve kurumsallaşarak, günümüze kadar gelmiştir. Şu anda imam hatip liselerinde matematik, fizik ve kimya gibi derslerin yanı sıra dini dersler de var. İmam hatip liselerine 'tasavvuf ve ahlak bilgisi' adı altında bir dersin konulması önemli bir ihtiyaç olduğundan ilahiyat fakültelerindeki arkadaşlarımızla bir deklarasyon hazırlayıp konuyu Milli Eğitim Bakanlığına ileteceğiz. Tekkeler kaldırılmış olsa bile tasavvuf, yaşayan bir kurumdur. Düşünce ve hayat tarzı olarak Türkiye'de ve dünyanın bir çok yerinde devam ediyor. Bunu herkes biliyor. Dolayısıyla insanlar, imama gelip bilgi istiyor. Ama imam hatip mezunu, lisede tasavvuf dersi okumadığı için ilmi bir cevap veremiyor."

Bu durumun ciddi bir sıkıntı olduğuna işaret eden Tosun, "Türkiye'deki ilahiyat fakültelerinde tasavvuf bir derstir. Anabilim dalıdır ve bir kürsüdür. Burada ilmi çalışmalar yapılıyor. İmam hatip liselerinde de tasavvuf ders olarak okutulmalıdır" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.