İmalat sanayiinde kapasite kullanımı azaldı

İmalat sanayiinde kapasite kullanımı azaldı

İmalat sanayii genelinde kapasite kullanım oranı ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalarak yüzde 74,7 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası’nın ağustos ayı imalat sanayii kapasite kullanım oranı verilerine göre; imalat sanayiinde faaliyet gösteren 2 bin 670 işyerine gönderilen ‘iktisadi yönelim anketi’ formuna 2 bin 200 katılımcıdan cevap alındı. Ağırlıklı olarak toplulaştırılan tüm katılımcıların cevapları, imalat sanayii genelinde kapasite kullanım oranını, geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalarak yüzde 74,7 seviyesinde gerçekleştiğini gösterdi.
 
    İmalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 74,1 seviyesinde oldu. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre dayanıklı tüketim malları, ara malları, gıda ve içecekler ile yatırım mallarında azalış görülürken, dayanıksız tüketim mallarında değişiklik gözlenmedi. Ağustos ayı için bir olumsuz haber de Reel Kesim Güven Endeksi’nden geldi. Merkez Bankası, 2014 yılı Ağustos ayı İktisadi Yönelim Anketi Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi, ağustosta bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 106,8 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 106 oldu.
 
    Mevcut mamul mal stoku miktarı ve genel gidişat endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endekse azalış yönünde yansıdı.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.