İlkokul mezunu mucitin eletrik üretimi kömür işletmesine model oldu

İlkokul mezunu mucitin eletrik üretimi kömür işletmesine model oldu

Yozgatlı ilkokul mezunu inşaat ustasının, güneş paneli ve varilden yararlanarak kurduğu rüzgar gülünden enerji üreten sistem, Sorgun ilçesindeki Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nin kömür madeninin enerji ihtiyacını karşılaması için uygulanacak.

İşletmenin mühendisleri, Yozgat Mutafoğlu Mahallesi'nde oturan ilkokul mezunu inşaat ustası Veysel Narin'in (48), evinin çatısına 5 metrekarelik güneş paneli ve bahçesine de 9 metrelik direğe eski plastik varillerden kurduğu rüzgar gülü panelini yerinde inceledi.

Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun yaptığı açıklamada geçen hafta gazetecilerle birlikte Veysel Narin'in evini ziyaret ederek enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptığı rüzgar gülü sistemini incelediklerini hatırlattı.

Sistemin benzerinin kömür işletmelerinde de kullanılabilirliği hakkında bilgi aldıktan sonra elektrik mühendislerini görevlendirdiğini belirten Coşkun, inceleme yapan mühendislerin, sistemin geliştirilerek işletmelerinin enerji ihtiyacını karşılaması amacıyla kullanabilirliği noktasında olumlu rapor verdiğini söyledi.
Yozgatlı inşaat ustasının güneş paneli ve eski plastik varilden yararlanarak evinin çatı ve bahçesine kurduğu rüzgar gülünden elektrik üreten sistemle pek çok önemli şirketin ilgilendiğini kaydeden Coşkun, kömür madenlerindeki enerji ihtiyacını daha ucuz maliyetle karşılama noktasında yapılan incelemelerin ardından uygulama aşamasına geçileceğini ifade etti. Sistemin uzman ekip tarafından Sorgun’daki işletmeden başlamak kaydıyla tüm işletmelerde uygulanabileceğini belirten Coşkun, projede Veysel Narin’e görev verileceği ve yenilikçi fikirlerin desteklenerek ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Enerji konusunda deneyimli uluslararası bir şirketten sistemin uygulaması ve yaygınlaşması aşamasında destek talebi geldiğini ifade eden Coşkun, şunları söyledi: "Enerji maliyetinin ülkemizde düşürülmesi amacıyla başlattığımız bu çalışmaya destek talebinde bulunan enerji şirketi, tıpkı çatılarda bulunan güneş enerjili ısıtma sistemleri gibi güneşten enerji üreten sistemlerin yaygınlaşması için gerekli desteği vereceği yönünde bize bilgi verdi. Bu tür destekler bizleri memnun ediyor, güç veriyor. Amacımız, sistemin yaygınlaşması. İnşallah ilk etapta kömür işletmelerimizde daha sonra etrafta bulunan konutlarda, işletmelerde uygulayarak sistemin yaygınlaşmasına öncülük edeceğiz. Düşük maliyetle enerji üretmenin yanı sıra böylesine önemli bir projenin ilimizden başlayarak ülkemize yayılması benim için ayrıca bir mutluluk kaynağı. Mühendislerimiz gerekli incelemeleri yaptı, inşallah çalışmalar neticelendiğinde hep birlikte sonucu göreceğiz."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.