İlkokul mezunu mucit, evinin elektriğini üretiyor

İlkokul mezunu mucit, evinin elektriğini üretiyor

Yozgat’ta ilkokul mezunu bir vatandaş plastik atık ve çeşitli malzemeler kullanarak ürettiği elektrikle kendi evinin elektirik ihtiyacını karşılıyor.

Yozgatlı inşaat ustası Veysel Narin, evinin bahçesine ve çatısına güneş panelleri ve eski plastik varillerden yararlanarak kurduğu rüzgar gülünden ürettiği enerjiyle 8 aydır evinin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Veysel Narin (48), evinin çatısına 5 metrekarelik güneş paneli ve bahçesine de 9 metrelik direğe eski plastik varillerden rüzgar gülü kurdu. Güneş panelleri ve rüzgar gülünden günde ortalama 1 ile 1,5 KW elektrik üretimi yaptığını belirten Veysel Narin, Bu elektrikle evinin bütün ihtiyacını karşıladığını söyledi.
Rüzgar gülü ve elektrik panellerinin 7 bin liraya mal olduğunu ifade eden Narin, "Rüzgar gülünden ve güneş panellerinden gelen enerjiyi 16 tane aküde depoluyorum. Rüzgar kesildiğinde ve güneşin olmadığında akülerdeki enerjiyi kullanıyorum. Böylece üç ayda bir elektrik faturası geliyor oda 15 ile 20 lira arasında değişiyor." dedi.
Komşularının kendisinden elektrik istediğine değinen Narin, "Fazla elektrik üretemediğimiz için şu anda komşuların talebini karşılayamıyoruz. Ama imkan olur üretim artırabilirse, komşularımıza da elektrik verebiliriz. Bu konuda devletin de vatandaşa destek olması halinde dışa bağımlı kalmadan herkes kendi elektriğini üretebilir. Bu vesile ile evimize kadar gelerek bize destek olan Yozgat Eski Milletvekilimiz Osman Coşkun'a teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Yozgat eski Milletvekili, Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Osman Coşkun, güneş ve rüzgar enerjisinden evinin elektrik ihtiyacını karşılayan Veysel Nari’ni evinde ziyaret ederek, yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı. Coşkun, kendisinin Yozgatlı olması sebebiyle Yozgat’ın her türlü gelişmesi, kalkınması ile ilgili Yozgatlıları ilgilendiren konularla yakından ilgilenerek ne katkı verebilirim konusunda çalışmalar yaptığını belirtti. Coşkun, "Veysel beyi tanımaktan çok mutlu oldum. Veysel beyi dinledik, Veysel bey inşaat işçisi, ilkokul mezunu ve bir elektrik mucidi. Ben elektrik elektronik yüksek mühendisi olarak kendisini izleyince açıkçası hayranlığımı gizleyemedim. Böyle bir hemşerim olduğum için kendisiyle gurur duydum. Milletvekili kimliğimle enerji komisyonunda uluslararası birçok toplantıya katıldım. Türkiye’nin enerji konusunu yakından biliyorum. Ülkemiz yüzde 98 doğalgaz, yüzde 92 petrol, yüzde 30 kömürde, enerjide ortalama yüzde 72 dışa bağımlı bir ülke. Bu sene havalar kurak geçti, şuanda barajlarda su seviyesi çok düşük ve önümüzdeki dönemde enerjide sıkıntı söz konusu. Bizim cari açık da en büyük etken enerjide dışa bağlı olmamızdır. Enerjide dışa bağımlı olmak bizim bağımsızlığımızı risk eden bir konudur. Dolayısıyla her evin güneşle, rüzgarla, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerjisini bu şekilde elde etmesi ülkemiz açısından çok önemli. Hemşehrimizin bu çalışmasını çok önemsiyorum, bu konuda hem şirketimiz hem Enerji Bakanlığı nezdinde ilişkilerim bakımından bu çalışmaları daha ilerletmek, daha ekonomik hale getirip daha profesyonelce nasıl uygulanabilir noktasında yakınan ilgileneceğim." dedi.

Daha önce 500 KW kadar şu anda da 1000 KW kadar ruhsat almadan bu tür enerji üretme imkanının bulunduğunu söyleyen Coşkun, "Yani her ev bedavadan, güneşten elektriğini üretebilir hale gelmesi gerekir. İlkokul mezunu inşaat işçisi hemşehrimiz bunu yapmış ve başarmış, bizim yapacağımız bu çalışmayı bilimsel açıdan da değerlendirip eksiklerini de tamamlayarak daha verimli, daha yaygın ve fabrikasyon hale getirmesi için gayret etmeliyiz. İnşallah ben bu çalışmanın takipçisi olup ihtiyaç duyduğu kaynaklara ulaşması için yakinen ilgileneceğiz. Yeniçeltek Kömür İşletmeleri olarak Sorgun işletmemizin idari bölümünde bu sistemi kuracağız. Yozgat’ta tüm halkımızın elektrik enerjisini güneşten bedava elde edebilmesi için böyle bir çalışmayı başlatmış olacağız." diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.