İlköğretimde 59 bin 313 kadın öğretmen çalışıyor

İlköğretimde 59 bin 313 kadın öğretmen çalışıyor

Türkiye’de 27 bin 197 ilkokulda çalışan 62 bin 933 öğretmenin 3 bin 620'sinin erkek, 59 bin 313'ünün kadın olduğu belirlendi.

Ömer oruç'un haberi:

 Avrupa Birliği (AB)'nde 12 ülkenin yer aldığı "Eğitim ve Cinsiyet (EDGE: Education and Gender)" projesinde, Türkiye’deki eğitimin cinsiyet temelli yapısı araştırıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından yapılan araştırmada, merkez ve taşrada görev yapan 82 bin 978 yönetici eğitimciden sadece yüzde 11,9'u olan 9 bin 853'ünün kadınlardan oluştuğu ortaya çıktı.

İEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık ve Lisans/Ön Lisans Programları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Oruç Ertürk, proje kapsamında “İlköğretimin Kadınsallaşması” adlı bir çalışma yaptı. Araştırmada, kadın ve erkek öğretmenlerin öğrencilere yönelik oluşturduği rol modeller de dikkate alındı. Çalışma hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ertürk, “Kadınsallaşma, eğitimde kimi koşullarda erkek öğrencilerin rol model konusunda sorun oluşturduğu gözükürken kimi koşullarda ailelerin, kız çocuklarını okutmalarına karşı oluşturdukları direnci kırmada büyük etken olarak dikkat çekiyor.” dedi. Eğitimin en önemli rollerinden birini üstlenen öğretmenlerin sayılarında cinsiyet eşitliğinin öneminin vurgulanması gerektiğini kaydeden Ertürk, eğitimin her kademesinde ve bütün farklı alanlarında kadınların da olması gerektiğini belirtti. AB ve ABD'de eğitimin birçok alanlarında kadın öğretmen sayısının fazlalığının tartışma konusu olduğuna dikkat çekerek, “Artan kadın öğretmen sayısı, eğitimdeki erkek öğretmen rol modellerinin azalmasına ve hattâ yok olmasına yol açmasıdır. Bunun sonucunda ise erkek öğrencilerin kendilerine örnek olarak alabilecekleri erkek öğretmen modelleri olmamaktır. Bu durum, öğrencilerin psikolojik ve fiziksel gelişimlerini, hattâ eğitimsel başarılarını etkilemektedir.” şeklinde konuştu. Bu durumun bazı kesimler tarafından olumlu algılandığına da işaret eden Nesrin Oruç Ertürk, kimi şartlarda ailelerin kız çocuklarını okutmalarına karşı oluşturdukları direnci, okuldaki öğretmenin kadın olması durumunda kırabildiklerini ifade etti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.