İlk yerli rüzgar türbini hazır!

İlk yerli rüzgar türbini hazır!

MİLRES Projesi kapsamında üretilen ve testleri tamamlanan ilk yerli rüzgar türbininden elektrik üretimine gelecek ay başlanacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde, 41 milyon lira bütçeli Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi kapsamında üretilen ve testleri tamamlanan ilk yerli rüzgar türbininin direk üzerine yerleştirilmesi aşamasına gelindi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Bahadır Tunaboylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgar enerjisi sistemlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla 2011 yılında başlatılan projede, TAI, İstanbul Ulaşım AŞ, Sabancı ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi paydaşların bulunduğunu söyledi.

Bazı üniversite ve kurumlardan çok sayıda araştırmacının destek verdiği yerli rüzgar türbini üretilmesine ilişkin projenin son adımına gelindiğini dile getiren Tunaboylu, "Milli rüzgar türbininin ilk aşaması olan 500 kilovat saat versiyonunu neredeyse bitirdik. Son çalışmaları yapılıyor. İstanbul'da belirlenen yere dikilecek. Yerli tasarlandı ve üretildi, 1 megavat işlem yapabilecek şekilde tasarlandı. Parçaları Türkiye'de yapıldı. Elektrik testleri yapıldı. Şimdi direk üzerine yerleştirilmesi ve burada test edilmesi aşamasına geldik. Önümüzdeki ay türbin dönmeye ve elektrik üretmeye başlayacak. Hemen ardından projenin ikinci ayağına başlayacağız" diye konuştu.

"Projenin ikinci aşamasında 2,5 megavat versiyonu üretilecek" diyen Tunaboylu, "İkinci aşamayı sanayileştirmek istiyoruz. İkinci versiyonu birincisi gibi uzun sürmeyecek. Birincideki tasarımları ikinciye aktarabileceğiz ve bu, bize kolaylık sağlayacak. Sanayileşme aşamasına gelindiğinde projenin katları şeklinde dövizin yurtiçinde kalması sağlanmış olacak" dedi.

Milli ilaç ve aşı çalışmaları

Tunaboylu, dünyada diğer ilaçların patent etkilerini kaybetmesiyle büyük alan açıldığını ve bunların biyobenzer ilaçlara dönüşmesi yolunda çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

TÜBİTAK olarak milli ilaç projesine başladıklarını hatırlatan Tunaboylu, "Kanser ilacı konusundaki bu proje sürüyor. Biyobenzer ilaç üreteceğiz. Bunların yerli üretilmesi önemli. Küçük boyutlu ilaç projelerimiz de var" ifadesini kullandı.

Tunaboylu, 3-4 yıllık bu projede sanayi paydaşı olarak bir ilaç firmasının bulunduğunu aktararak, test aşamalarıyla kurguladıkları proje bittiğinde üretime geçilebileceğini sözlerine ekledi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.