İlk teravih namazı kılındı

İlk teravih namazı kılındı

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte camilere akın eden vatandaşlar, ilk teravih namazını kıldı.

Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen vakitlere göre en erken orucun açılacağı Hakkari'de Ramazan ayının ilk teravih namazı için vatandaşlar kentteki camilere akın etti.
 
Çocuklarıyla birlikte kent merkezindeki Hacı Sait camisine giden vatandaşlar, 11 ayın sultanı Ramazan'ın ilk teravih namazını kılmanın mutluluğunu yaşadı.
 
Teravih namazının en erken kılındığı kentlerden biri olan Van'da da ilk teravih namazının coşkusu, merkezdeki Ulu Cami, Hz. Ömer Cami ve Yukarı Norşin Cami'nde yaşandı. 
 
Kentin en büyük camilerinden olan Hz. Ömer ve Ulu camilerinde hatimli teravih namazı kılınırken, diğer camiler de vatandaşlarla dolup taştı. Tüm camilerde teravih kılmak isteyen kadınlar için ayrı bir alan oluşturulurken, aileleriyle birlikte camilere gelen çocuklarda ilk teravih namazını kıldı. 
 
Bitlis'in Tatvan ilçesi ile Muş merkezdeki camilere akın eden vatandaşlar da, birlikte teravih namazı kılmanın mutluluğunu yaşadı.
 
Habib-i Neccar Camisi'nde teravih
 
Anadolu'nun ilk camisi olma özelliğini taşıyan Hatay'daki Habib-i Neccar Camisi'nde ramazanın ilk teravih namazı kılındı.
 
Habib-i Neccar ve Hz. İsa'nın iki havarisinin mezarının bulunduğu yerde inşa edilen cami, teravih namazını farklı bir mekanda kılmak isteyenlere ev sahipliği yaptı.
 
Teravih namazında Habib-i Neccar Camisi'ni tercih eden Müslümanlar, tarihi dokusunun yanı sıra Anadolu'nun ilk camisi olması nedeniyle özellikle burada ibadet etmeyi tercih ediyor.
 
Taravih öncesi Hatay Büyüşehir  Belediyesi Mehteran Takımı gösteri düzenlediği gösterinin ardında, kadınlar da tarihi camide kendilerine özel ayrılan bölmede teravih namazlarını idrak ettiler. 
 
Başkentte teravih
 
Başkentte de, ramazanın ilk teravih namazı kılındı.
 
Yatsı ezanıyla çok sayıda kişi Hacı Bayram ve Kocatepe camilerinde saf tutarak, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. Yoğunluk nedeniyle cami avlusu ve bahçesinde de namaz kılındı.
 
Camileri dolduran vatandaşlara teravih namazı öncesinde din görevlileri tarafından ramazan ayının önemi hakkında vaazlar verildi. 
 
Hacı Bayram Camisi'ne gelen vatandaşlar, Hacı Bayramı Veli Türbesi'ni de ziyaret etti. Burada vatandaşlara, şeker ve çikolata dağıtıldı.
 
Çadırkentte teravih
 
Akçakale ilçesindeki çadır kentte barınan Suriyeliler ilk teravih namazını kıldı.
 
Yaklaşık 28 bin Suriyeli misafirin kaldığı Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'ndeki 20 mescitte teravih namazı kılındı. Suriyeliler, ezanın okunmasıyla çadır kentteki mescitlere akın etti. 
 
Namazın ardından Suriyeliler, ülkelerindeki ve İslam aleminde yaşanan olayların bitmesi ve ülkelerine dönebilmek için dua etti.  
 
Adana
 
Adana'da, kullanım alanı bakımından Türkiye ve Ortadoğu'nun en büyüğü olma özelliğini taşıyan Sabancı Merkez Camisi'nde Ramazan'ın ilk teravih namazı kılındı.
 
Yatsı ezanıyla vatandaşlar Sabancı Merkez Camisi'nde saf tutarak, Ramazan'ın ilk teravih namazını kıldı. Kadın ve çocukların da teravih namazı için camiye geldiği görüldü.
 
Manisa
 
Manisa'da yatsı ezanıyla vatandaşlar Merkez Şehzadeler ilçesinde Spil Dağı eteğindeki tarihi Mevlevihane'nin bahçesini doldurdu.
 
Maden faciasının yaşandığı Soma ilçesinde ise vatandaşlar Ulu Camisi'nde ilk teravih namazı için saf tuttu. Caminin iç bölümlerine sığamayan vatandaşların bir bölümü namazlarını avluda kıldı. Cami imamı namaz öncesi vaazda yaşanan faciada yaşamını yitiren madenciler için Allah'tan rahmet, yakınlarına ise sabır diledi.
 
İzmir, Denizli, Aydın ve Uşak'ta  ramazan ayının başlamasıyla vatandaşlar camileri doldurarak ilkteravih namazını kıldı.
 
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdikleri teravih namazı öncesindeki vaazda, Ramazan ayının ve orucun önemi vurgulandı. Camilerin iç bölümlerine sığamayan vatandaşlar avluda saf tuttu.
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi de il merkezindeki camilerin önünde lokma dağıttı. 
 
Edirne
 
Mimar Sinan'ın ustalık eserleri Selimiye Camisi'nde ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.
 
Edirneliler, ilk teravih namazını kılmak için daha çok Selimiye Camisi'ni tercih etti.
 
Bazı vatandaşlar namazı çocuklarıyla kıldı. Kadınlar da namaza, caminin kendilerine ayrılan bölümünde katıldı. 
 
Namaz, müezzin Yusuf Serenli tarafından kıldırıldı.
 
Yıllık izinlerini Türkiye'de geçiren kimi gurbetçiler de dönüş yolundaki sınır kapılarından çıkış yapmadan önce teravih namazlarını başta başta Selimiye Camisi olmak üzere Eski ve Üç Şerefeli Cami'de kıldı.
 
Kırklareli 
 
Kırklareli'nde ise ramazan ayının ilk teravih namazı, Hızır Bey tarafından Kabe mimarisine benzer şekilde inşa edilen 631 yıllık Hızırbey Camisi'nde kılındı.
 
Çok sayıda vatandaş ilk teravih namazı için başta Hızırbey Camisi olmak üzere kentteki camilere akın etti. Hızırbey Camisi'ndeki ilk teravih namazına kadınlar da kendilerine ayrılan bölümde katıldı. 
 
Ayrıca camide, İl Müftüsü İsmail Bayrak tarafından ramazan ayını konu alan vaaz verildi.
 
Cami önlerinde vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.
 
84 yıl aradan sonra ibadete açıldı
 
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dağ Kapı Burcu'nun üst katında bulunan ve Diyarbakır Kalesi’nde yapılan tek mescit olarak bilinen Mervani Mescidi de, 84 yıl aradan sonra ramazan ayının ilk teravih namazıyla birlikte ibadete açıldı.
 
Medrese, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç öncülüğünde Milli Emlak Müdürlüğü'nce cami olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildi.
 
Diyarbakır İl Müftülüğü ve Sur İlçe Müftülüğünün çalışmasının ardından tarihi cami ibadete açıldı. 
 
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır'da ilk teravih namazını tarihi öneme haiz, kimliğine yeni kavuştuğu ve özgürleştiği için Mervani Camisinde kıldıklarını söyledi. 
 
Mervanilerin 10 ve 11. yüzyıllarda 100 yıllık bir dönemde Diyarbakır ve civarında hükmeden, Kürtlerin kurduğu bir yönetim olduğunu hatırlatan Erdoğmuş, orijinal kaynaklara göre o dönemde askerlerinin ihtiyacını gidermek için burcun içerisine mescit yapıldığını söyledi.
 
Uzun müddet yapının cami olarak kullanıldığını ifade eden Erdoğmuş, Cumhuriyet döneminde mekanın farklı amaçlar için kullanıldığını belirtti.
 
Caminin Ramazan ayında ibadete açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Erdoğmuş konuşmasına şöyle devam etti: 
 
"Burası mihrabıyla, mimarisiyle her yönüyle bir camidir. Bununla ilgili tarihi kaynaklar da vardır. Cumhuriyet döneminde belli amaçlar için istihdam edilmiştir. Dini mekan ve ibadetlerin amacı dışında kullanılmasının hiçbir şekilde izahı olamaz. Mescit, sonra da asli hüvviyetine ve fıtratına dönmüş oldu. Caminin belli müştemilatı var, temizlik mekanları var, bayanlara tahsis edilen bir bölüm var. Burcun üzerinde üst katı var. Caminin üstünde teravih namazını kılma düşüncemiz vardı. Belki bu ramazan ayının bir bölümünü de orada ihya etmeye çalışırız. Bu burcun kalbi, öznesi camiidir. Sadece camii olarak değil burcun tümüne güzellikler katacak"
 
KKTC 
 
KKTC'de ramazan ayının başlamasıyla camileri dolduran vatandaşlar, ilk teravih namazını kıldı.
 
Lefkoşa'da Hz. Ebubekir Camisi  teravih namazı için en çok tercih edilen mekan oldu. Camideteravih namazı öncesi verilen vaazda, ramazan ayının tüm İslam alemine barış ve huzur getirmesi temennisinde bulunuldu.
 
Kazakistan
 
Ramazanı karşılayan Kazakistanlı Müslümanlar başkent Astana'da bulunan ve Orta Asya'nın en büyük camilerinden olan Hazret Sultan Camisinde ilk teravih namazlarını kıldı. 
 
Yatsı namazının vakti olan 22.55'e doğru Hazret Sultan'ı doldurmaya başlayan Astana'da yaşayan Müslümanlar arasında kadınlar ve çocukların yanı sıra çok sayıda genç yer aldı.
 
Hatimle kıldırılan teravih namazı öncesi Hazret Sultan  Camisi imamları ramazanın önemini anlatan kısa bir hutbede bulundu. 
 
Batı Trakya
 
Gümülcine ve İskeçe’de günler öncesinden temizlenip ışıklandırılarak ramazana hazırlanan camilerde bu yılki ilk teravih namazı heyecanı yaşanırken, Türklerin yaşadığı köylerde de vatandaşlar camileri doldurdu.
 
Türk azınlığın bulunduğu Rodos Adası’nda da,İbrahim Paşa Camisi’nde yoğun bir katılımla ramazanın ilk teravih namazı kılındı.
 
Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftülükleri, yayımladıkları mesajlarda, ramazan ayının, Müslümanların dünya meşguliyetlerinden sıyrılıp, yaratan ve yaratılanlarla münasebetlerini değerlendirmek için önemli bir fırsat olduğu belirtilerek, Müslüman Türk azınlığın birlik ve beraberliğinin pekiştiği bir dönem olması yönünde temennide bulunuldu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.