İlk Suriyeli grup İngiltere'ye girdi

İlk Suriyeli grup İngiltere'ye girdi

İngiliz hükümeti, zor durumda ve savunmasız olan Suriyeli mültecilere kapılarını açma kararının ardından, bugün ilk grubun ülkeye geldiğini açıkladı.

İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İlk grup Suriyelinin Birleşik Krallık'a geldiğini teyit etmekten dolayı memnuniyet duyuyorum. 'Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme Planı'yla en korunmasız durumda olan Suriyelilerin hayatlarında büyük değişiklikler olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Suriyeli mültecilere insani yardımını sürdüreceğini ve şimdiye kadar 600 milyon sterlinlik yardımda bulunulduğunu belirten Brokenshire, ülkesinin ABD'den sonra en büyük bağışçı ülke olduğunu kaydetti.

5 yıl koruma

Birleşik Krallık'a "Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" planı çerçevesinde gelen kişilerin beş yıl boyunca koruma altında olacağına dikkat çekilen açıklamada, "Yardımlar arasında kamu fonlarından yararlanma, iş piyasasına girme ve ailesiyle bir araya gelme olasılığı bulunuyor" denildi.

İngiliz hükümeti, plan çerçevesinde gelecek üç yıl boyunca birkaç yüz Suriyeli mülteciye yardım etmeyi hedefliyor. Ancak hükümet bugün ülkeye alınan Suriyeli mülteci sayısını ve nereye yerleştirildiklerini açıklamadı. Bir sonraki Suriyeli mülteci grubunun ise gelecek ay Birleşik Krallık'a gelmesi bekleniyor.

Hükümet, Suriyeli mültecilere kapılarını açma kararı almasının üzerinden altı hafta geçtikten sonra ilk grup Suriyeli mülteciyi ülkeye almış oldu. Gecikme özellikle, Suriyeli gruplar ve muhalefetteki İşçi Partisi tarafından eleştiriliyordu.

BM ile işbirliği

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, 29 Ocak 2014 tarihinde, ülkesinin Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını söylemişti. May, "Yerlerinden edilmiş, zor durumdaki Suriyeliler için acil yerleştirme planı oluşturma kararı aldık" demişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği yapılacağını ve komiserliğin önerileri doğrultusunda hareket edileceğini bildiren İngiliz hükümeti, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklara yardım edileceğini açıklamıştı.

İngiliz hükümeti, muhalefetteki İşçi Partisi'nin önergesi ve ısrarıyla Suriyeli mültecilere kapılarını açma kararı almıştı. Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, İşçi Partisi'nin önergesinin oylaması öncesi, hükümetin mültecileri ülkeye alma kararı aldığını açıklayarak, parlamentoda yapılacak oylamanın iptaline neden olmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.