İlk kez yapılan e-YDS gerçekleştirildi

İlk kez yapılan e-YDS gerçekleştirildi

Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS 2014/1) bu yıl ilk kez yapıldı. Adaylar, kimlik ve sınav giriş belgeleri kontrol edildikten sonra güvenlik aramasının ardından binalara alındı.

Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personeli ile yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenlerin girdiği, e-YDS'nin ilk uygulaması İngilizce alanında, Ankara'da ÖSYM Merkez Binadaki Elektronik Sınav Uygulama Salonu'nda yapıldı.
 
Bölmeler halinde oluşturulan alanlarda sınava giren adaylar, sınav başlamadan önce bilgisayarlar üzerinde yer alan kameralardan fotoğraflarını çekti.
 
Üniversite sınavında da bu mümkün
 
Konuşmayı, dinlemeyi diğer becerileri de ölçebilecek sistemler geliştirilebilineceğini, bunun için de elektronik sınava ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
 
"Bugün ilk defa saat 14.00'te 80 adayla, e-YDS adı altında, elektronik sınav uygulamasına ilk adımı atacağız. Sınav konforu ve ölçme kalitesine çok ciddi bir adım attığımızı düşünüyoruz. Bu adaylara bir rahatlık verecek, sonuçların hızlı açıklanması bakımından ciddi bir katkısı olacak. İleriki aşamalarda bunu sesli görüntülü hale getirdiğimizde özellikle yabancı dillerin tüm becerilerini ölçme imkanımız olacak. Daha sonra da diğer sınavlara yaygınlaştıracağız.
 
Üniversite sınavı tabi çok büyük bir ideal. Aynı anda 2 milyon kişinin sınava girdiğini düşündüğümüzde, 2 milyon kişi için böyle bir tesis biraz lüks gibi gözükebilir. Ama şu var, kamuoyu eşdeğer sınavları kabul ettiği zaman, yani birden fazla oturumda aynı sınavı yaptığımız da bu mümkün. Şu anda hedefimizde bunu en kısa zamanda bin adaya, gelecek yıl bunu 10 bin adaya çıkarmak var. 100 binden sonrasına gerek yok. 100 binde tekrarlayabiliriz. Dolayısıyla randevulu sistem dediğimiz, aday gelir sınavına girer gider, bir başka aday gelir sınavına girer gider, böylece hepsi eşdeğer tanımlanırsa bu da mümkün olabilir. Ama uzun vadede, çok kısa zamanda olmaz 5 seneden önce çok olası değil."
 
e-YDS'nin yıl içerisinde tekrar edileceğini ifade eden Demir, ikinci sınavın Ekim'de yapılmasının planlandığını, Ankara'da gerçekleştirilecek bu sınava 150 kişinin katılımını öngördüklerini söyledi.
 
Kasım'da da 200-250 kişilik bir sınav yapılabileceğine işaret eden Demir, kişi sayısının daha sonra artılacağını kaydetti.
 
Demir, daha sonraki aşamalarda İstanbul Levent ve İzmir Alsancak'ta bulunan ÖSYM binalarında sınavın gerçekleştirileceğini bildirdi.
 
Adaylar yılda bir kez e-YDS'ye girebilecek
 
e-YDS'de kullanılan soruların YDS soru havuzundan seçildiğini, dolayısıyla diğer YDS ile hiçbir farkı olmadığını anlatan Demir, e-YDS'ye adayların yılda bir defa girebileceğine dikkati çekti.
 
Bunun zaman içerisinde 6 aya düşürülebileceğini ifade eden Demir, e-YDS'ye giren adayın aynı yıl içerisinde kağıt üzerinde yapılacak YDS'ye girebileceğini söyledi.
 
Saat 14.00'te başlayan sınav 2,5 saat (150 dakika) sürdü.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.