İlk kaya gazına 200 metre kaldı

İlk kaya gazına 200 metre kaldı

Diyarbakır'da Shell'in açtığı 3910 metre derinliğindeki Sarıbuğday-1 kaya gazı analiz kuyusunda son 200 metreye gelindi.

Erdi Yılmaz'ın haberi:

Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, Shell'in inceleyeceği gaz verileri olumlu çıkarsa, Bismil başta olmak üzere en az 5 yeni alanda kaya gazı üretim kuyusu açmak üzere TPAO ile Shell arasında işbirliğine varıldığını belirtti.

Güneydoğu'daki kaya gazının verimliliğini analiz etmek adına Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) maliyetini üstlendiği Diyarbakır Sarıbuğday-1 kaya gazı analiz kuyusunda çalışmalarına devam eden Shell'in, 3910 metre derinliğindeki gaza ulaşması için son 200 metresi kaldı. Enerji Bakanlığı'ndaki bir yetkiliden alınan bilgiye göre ise Shell'in gaza ulaştıktan sonra alacağı verilerin sonuçları olumlu çıkarsa, Diyarbakır'ın Bismil ilçesi başta olmak üzere Güneydoğu'da en az 5 yeni alanda daha kaya gazı üretim kuyusu açmak adına TPAO ile Shell arasında anlaşma sağlandığı belirtildi. Diyarbakır Konacık'ta açılacak olan kaya gazı üretim kuyusunun maliyetinin tamamını ise Shell, analiz sonuçlarını beklemeksizin kendi üstlenecek. Trakya'da da kaya gazı için yakın zamanda kuyu açılacağını söyleyen yetkili, 300-400 metre derinliğinde yatay bir kuyu açılıp ön analiz gerçekleştirildikten sonra bin metrenin üzerinde dikey kuyu açımına geçileceğini bildirdi.

MALİYETİ 15 MİLYON $

Açılan ve açılacak kaya gazı kuyularının maliyetleri hakkında da bilgi veren yetkili, 'İlk tecrübeler her zaman 2-3 kat daha pahalı olur. Shell ciddi yatırımlar yaptı; İtalya'dan bir sondaj firmasıyla anlaşıp önemli bir teknolojiyle kuyuyu açıyor. Her bir çatlatma maliyetinin 200 ile 500 bin dolar arasında maliyeti var. Bu nedenlerden dolayı ilk açılan kuyuların maliyetinin yaklaşık 15 milyon doları geçeceğini tahmin ediyoruz; ama kuyular açılmaya başlandıkça bu maliyetlerde önemli azalmalar olacaktır' dedi.

10 YILI KARŞILAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, Türkiye'de ortalama günlük ham petrol üretiminin 46 bin varil olduğunu belirterek, 'Üretimin tüketimi karşılama oranı ise yüzde 8 civarında. Doğalgaz ortalama günlük üretimi ise 1,52 milyon metreküp' dedi. Çelik İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği 'Kaya gazı' konulu seminerde konuşan İncedalcı, Türkiye'deki kaya gazı rezervlerinin ülkenin enerji ihtiyacını yaklaşık 10 yıl karşılayabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

500 KUYU AÇACAK

Türkiye'de üretilebilir toplam kaya gazı potansiyelinin 551 milyar metreküp olduğunu dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Koca ise, Türkiye'de en fazla 500 adetlik kaya gazı kuyusu açılabilecek kapasitenin olduğu bilgisini verdi. Koca, Kanada'nın aldığı çevresel önlemleri kendi kuyularındaki tedbirler için referans aldıklarını sözlerine ekledi.

Elimizi çabuk tutmalıyız

Düzenledikleri seminerinde kaya gazının çelik sektörü açısından önemini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, 'Sektörümüz, Türkiye'deki enerjinin yüzde 21,6'sını tüketiyor. Dünyanın en pahalı enerjisini kullanan ülkelerden biri olarak bu maliyetler sektörümüzü rakipleri karşısında dezavantajlı konuma düşüyor' dedi. Kaya gazının sadece Türkiye'de değil dünyada da dengeleri değiştireceğini belirten Ekinci, bu süreçte Türkiye'nin geri kalmaması için yerli kaya gazını değerlendirme yönünde elini çabuk tutması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.