İlk drone cezası iki kullanıcıya kesildi

İlk drone cezası iki kullanıcıya kesildi

Uçuş güvenliğini tehlikeye sokan insansız hava araçları için yasal düzenlemenin 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren devreye girmesi üzerine 17 bin liralık ilk ceza kesildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün  (SHGM), Twitter hesabından verdiği bilgiye göre, bir kentte, "Cumhuriyet Caddesi Belediye binası önünde saat 00.05 sıralarında belgesiz bir İnsansız Hava Aracı uçurulduğu bilgisi verildi. Bunun üzerine nöbetçi Cumhuriyet Savcılığınca yapılan ihbar üzerine Phantom marka seri numarası belli olan cihaza el konularak gerekli işlem başlatıldı"  denildi. İzinsiz uçurulan drone ile ilgili olarak 2 kullanıcıya cezai işlem uygulandı. 

SHGM den alınan bilgiye göre 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren ve aylardır duyurusu yapılan talimata göre izinsiz ve kayıtsız drone kullananlara 17 bin lira para cezası kesilecek.

İKAZ 23 ŞUBAT'TA BAŞLADI

SHGM tarafından yayımlanan İnsansız Hava Araçları (İHA) Sistemleri Talimatı gereğince, 23 Şubat itibarıyla internet üzerinden İHA'lar için kayıt başvurusu alınmaya başlandı. Talimat, İHA sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikler, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları içeriyor. Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gramla 25 kilogram aralığında olan İHA'ların ve bunları kullanacak pilotların Genel Müdürlük tarafından oluşturulan internet tabanlı "Kayıt Sistemi"ne kayıt edilmesi gerekiyor. 

1 Mayıs'tan itibaren de bu kurala uymayanlara 17 bin lira ceza kesilecek.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.