İlk andan itibaren temizlik önemli

İlk andan itibaren temizlik önemli

Çocuklarda çürüğün özellikle süt dişlerinde daha çabuk ilerlediğine dikkat çeken diş hekimi Dr. Özge Aygün, bu nedenle ilk dişler çıkmaya başladığı an itibariyle temizliğin önem kazandığını söyledi.

Afyonkarahisar'daki Özel Park Hastanesi'nden diş hekimi Özge Aygün, çocuklarda diş bakımına önem verilmesi gerektiğini belirterek, çocuklarda süt dişleriyle ilgili şu bilgiyi verdi: "Süt dişlerinin görevi çocuğun beslenmesini ve konuşmasını sağlamak, yüzün ve çenenin gelişimine yardımcı olmaktır. Ayrıca kalıcı dişlere yer tutmak ve onların sürmesine rehberlik etmektir. Çocuklarda süt dişleri ortalama 6-8 ay civarında çıkmaya başlar, 2,5-3 yaşlarında tamamlanır ve toplam 20 tane süt dişi olur. Bu dişlerde 6-7 yaş civarında değişmeye başlar ve yerini kalıcı dişler alır."

İLK ANDAN İTİBAREN TEMİZLİK ÖNEMLİ

Süt dişlerinin yapısının kalıcı dişlere göre biraz daha farklı olduğuna değinen Aygün, çürüğün süt dişlerinde daha çabuk ilerlediğini, bu nedenle temizliğin önemli olduğunu anlattı. Özge Aygün, "Düzenli diş hekimi kontrolleriyle oluşmuş herhangi bir çürük varsa tedavi edilmelidir. Aksi takdirde erken kaybedilen süt dişleri ortodontik birçok problemi de beraberinde getirir. Süt dişleri temiz bir gazlı bez veya tülbent gibi şeyle temizlenebilir, üzeri silinebilir. 2,5-3 yaşlarında ise ebeveyn eşliğinde diş fırçalamaya başlanılmadır. Hem dişlerin çürümemesi hem de diş fırçalama alışkanlığının kazanılması açısından bu önem arz etmektedir" dedi.

BİBERONA DİKKAT

Biberonla beslenme durumuna da değinen Aygün, "Çocukların gece beslenme olayı, yani biberonla gece uykuda süt içirilmesi, hatta sütün içine bal, pekmez gibi tatlı gıdaların konulması ve dişlerin temizlenmemesi nedeniyle özellikle ön üst dişlerde başlayıp daha sonra diğer dişlere yayılan biberon çürüğü dediğimiz çürükler oluşur. Bu nedenle annelerin çocuklarını gece beslememeleri ve temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir" diye konuştu.

Çocuklarda 6 yaşında süt dişlerinin arkasında 2 tane üst ve 2 tane altta olmak üzere 6 yaş dişi dediğimiz kalıcı azı dişlerinin çıktığını, bunların genellikle süt dişleriyle karıştırıldığını dile getiren Özge Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü: "(Bu dişler) Erken dönemde çıktığı için ve çoğu zamanda yeteri kadar temizlenemediği için genellikle çürür. O yüzden bu dişleri özellikle kontrol edip, fissür örtücü dediğimiz işlemle çürümelerini önleyebiliriz. Ayrıca dişleri çürümeye karşı dirençlendirmek için dış yüzeylerine flor uygulamaları yapılabilir."

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.