İlk 10 çekirdekli akıllı telefon!

İlk 10 çekirdekli akıllı telefon!

Hem 10 çekirdekli ilk akıllı telefonu paylaşalım hem de daha da önemlisi bu vesile ile mobil işlemcilerin dünyasına 'teknik' bir giriş yapalım.

Çift çekirdek, 4 çekirdek, 4+4 çekirdek ve 8 çekirdek derken şimdi de 10 çekirdekli telefonlara geldi sıra. Sektörün 10 çekirdekli ilk akıllısına dair bilgilerin yayımlanmasıyla birlikte muhtemelen yakın geleceğe yönelik senaryo da ana hatlarıyla belli olmaya başladı.

Evet; her ne kadar batı yarımkürede pek bilinmese de Çin'in kıdemli üreticilerinden birisi olan Elephone firması P9000 ismi altında, Ekim ayı içerisinde satışa sunacağı yeni amiral gemisinde Mediatek'in geliştirdiği Helio X20 yongasetine yer verecek.

Bunun haricinde 5.5-inç'lik (1080p) ekran, 4GB RAM, 32GB dahili hafıza (+microSD), 20.7MP arka ve 8MP ön kamera ve 3100mAh bataryaya sahip olacak ki gördüğümüz gibi ekran çözünürlüğü haricinde amiral gemisi olarak nitelendirilebilir. Keza 500 dolarlık fiyat etiketiyle de fiyat/performans oranı yüksek bir model olacağı kesin.

Velhasıl model, ülkemize hiç gelmeyeceği için üzerinde daha fazla durmaya gerek yok. Şöyle üstünkörü bir geçtik kafi. Bizi asıl ilgilendiren 10 çekirdek olayı. 

Gelelim yongasetine

Her şeyden önce ilk olarak MediaTek Helio X20 MT6797'nin sektörün üç kümeli ilk işlemci mimarisi olduğunun altını çizerek başlayalım. Yani nasıl ki şimdiye kadar 4+4 işlemci diyorduk şimdi de 2+4+4 işlemci diyoruz. Yani aslında mantık aynı sadece kullanım senaryolarında (ve tabii ki performansta) artış var.

Görselle anlatırsak daha iyi anlaşılacaktır:

mediatek-helio-x20-mt6797.png

Teknik özellikleri:

20nm üretim teknolojisi
2+4+4 çekirdekli tasarım
ARM Mali-T800 GPU (çok büyük ihtimalle T880@800MHz)
2x 32-bit @ 933MHz LPDDR3 RAM desteği
Özetle...
''Ne kadar çok vites, o kadar çok benzin tasarrufu''
Gördüğümüz üzere yongasetinin olayı salt performans vermek değil. Gerektiğinde performansı zirveye çıkarabilme potansiyeline sahip olmakla birlikte güç tasarrufunu her daim en iyi biçimde gerçekleştirebilmek ki akıllı telefonlar yahut tabletler gibi batarya sıkıntısı çekilen ürünler için en önemli kriter zaten bu.

yeni safak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.