'Ilıman kış' kuşları göç ettirmedi

'Ilıman kış' kuşları göç ettirmedi

Kış dönemde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların az olması nedeniyle göçmen kuşların popülasyonunda ve tür sayısında azalma olduğu bildirildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Turgut Civri, Karamık Gölü'nde gerçekleştirilen kuş sayımının ardından yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğü olarak doğa koruma faaliyetleri, kaçak avcılık, biyolojik çeşitliliğin korunması, tür eylem planları yönünde çalışmalar yaptıklarını, yapmış oldukları çalışmalar içinde doğa koruma faaliyetlerinin ciddi yer tuttuğunu söyledi.

Doğal hayatın korunması, kuş türlerinin sayılması ve gözlenmesi ile envanterinin çıkarılması gibi çalışmalar da yaptıklarını ifade eden Civri, şöyle konuştu:

"Sulak alanlarımızda 'kış ortası su kuşu sayımı' diye isimlendirilen bütün dünyada yapılan su kuşu sayımları gerçekleştiriliyoruz. Bugüne kadar Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından bu kuşların envanteri çıkarılıyordu ve belli kayıtlar oluşturuluyordu. Bundan sonraki çalışmalarda biz de bunu denetleyen ve koordine eden kurum olarak bu yıl ilk kez STK ile birlikte ortaklaşa kuş sayımları yapıyoruz. Bu sayıları bakanlığın veri bankasında toplayacağız. Biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi için hangi türlerimiz var? Sayıları artıyor mu azalıyor mu? Bu envanterlerin ortaya konulması gerekir. Sürdürülebilir avcılık açısında bu önemli."

Gelecek nesillere daha iyi bir doğa, daha iyi yaşanacak alanlar bırakabilmek için doğa koruma çalışmalarının ve bilincinin mutlaka halka yerleştirilmesi ile bu tür çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Civri, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Denizli'de Işıklı ve Acı Göl'de, Afyonkarahisar'da Karamık ve Eber göllerinde, Eskişehir'de de Balıkdamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bu yıl pilot olarak kuş sayımı yaptıklarını aktardı.

Kış aylarının ılıman ve kurak geçmesiyle bu yıl göllerdeki kuş türlerinde ve sayılarında ciddi azalış olduğunu aktaran Civri, şöyle devam etti:

"Buna mevsimsel diyebiliriz. Kuşlar, mevsimlere göre çeşitli bölgelere göç ederek yaşamlarını sürdürüyorlar. Kışın daha ılıman geçmesi nedeniyle şu anda bizim sayım yaptığımız sulak alanlarda çok fazla kuş yok. Göçmen kuşların bulunduğu ortamların, iklimlerinin ve beslenme koşullarının onların istediği şekilde olması nedeniyle göç ihtiyacını etkiledi. Soğuk ve kar olsa sulak alanlarda çok daha fazla kuş olur. Geçen yıllarda kar olduğu dönemde göllerde müthiş, bir kuş çeşitliliği ve sayısı vardı. Biz o dönemde 'kuşlar soğukta açlıktan ölmesinler' diye yemleme çalışmaları yapmıştık."

Bu yıl sulak alanlarda kuş türü ve sayısı az

Kuş gözlemcisi Mustafa Erturhan da Türkiye kuş atlası üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Daha önce kuş sayımlarının yabancılar tarafından yapıldığını, yaklaşık 10 yıldır kuş sayımlarını Türk gözlemcilerin yapmaya başladığını belirten Erturhan, şu ifadelere yer verdi:

"Binin üzerindeki kuş gözlemcisi Türkiye'nin her yerinde kuş sayımı yapıyor. Göller bölgesindeki kuş sayımını yapıyoruz. Batı yarım kürenin kuş çeşitliliğini, doğal yaşam ve sulak alanların nasıl korunabileceğini bilmemiz açısından bu sayımlar çok önemli. Her yıl bu sayımlar yapılıyor. Şu anda Türkiye'de toplam 472 kuş türü var. Afyonkarahisar bölgesinde 1,5 yıl ve daha önceki çalışmalarımızdan elde ettiğimiz verilere göre 212 tür kuşa rastladık. Genel olarak Afyonkarahisar karasal iklime sahip olmasına rağmen oldukça zengin kuş çeşitliliğine sahip."

"Kuraklık ve havaların sıcak olması nedeniyle binlerle ifade edilen kuş sayılarında yüzlere düştük. Bu tamamen kuraklık ve iklimsel" diyen Erturhan, bu yıl sulak alanlarda kuş türü ve sayısının az olduğunu, yeterince kuşun kuzeyden güneye inmediğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.