Ilgaz Dagı'nda mantar bolluğu

Ilgaz Dagı'nda mantar bolluğu

Çankırı ve Kastamonu sınırlarında bulunan, önemli kayak merkezlerinden Ilgaz Dağı'nda mantar bolluğu yaşanıyor.

Mantar ticareti yapan Yunus Usta, AA muhabirine, hava şartlarının uygun olması dolasıyla mantar bölgede bolluğu yaşandığını söyledi.
 
"Bu yıl yağmurlar erken başladı, şu anda da devam ediyor" diyen Usta, "Sık sık yağmur yağması toprağın neminin her daim kalmasını sağlıyor. Gündüzleri de hava açıyor. Güneşli ve sıcak hava, mantarların yağmurdan sonra en çok istediği şey. Güneş, toprağı ısıtmaya başladığında mantarlar patlamaya başlıyor. Şartların uygun olması nedeniyle bu yıl mantar çok" şeklinde konuştu.
 
- Günde 100 kilogram mantar toplanabiliyor
 
Usta, yaklaşık 20 yıldır aynı işi yaptığını belirterek, "İlkbahar ve sonbaharda mantar işi oluyor. Ben de bu dönemlerde mantar toplayıp satıyorum. Ara dönemlerde ise tabi mantar olmadığı için başka işler yapıyoruz. Bazen ailecek bazen tek başıma mantar toplamaya gidiyorum. Bir günde bir kişi yüz kilograma kadar mantar toplayabiliyor. Bu, tabii mantarın bolluğuna da bağlı" diye konuştu.
 
Ilgaz ve çevresinde "koç, saçak ve kanlıca" başta olmak üzere birçok mantar türü bulunduğunu aktaran Usta, "Bölge, mantar türleri açısından zengin. Gittiğimizde bütün mantar türlerinden bulabiliyoruz. Topladığımız bu mantarları Çankırı merkez, Ilgaz ve yakın yerlerde satıyoruz" ifadesini kullandı. Usta, mantarın kilogramının 3 ile 5 lira arasında değiştiğini kaydederek, sadece Ilgaz değil, Eldivan, Yapraklı ve bölgede bulunan diğer ormanlık alanlarda da mantarın bol olduğunu dile getirdi.
 
Çankırı'da yaşayan Hamdi Yılmaz da sık sık ailesiyle mantar toplamaya gittiğini anlatarak, "Hem yürüyüş yapmış oluyoruz hem de mantar buluyoruz. Bu yıl mantarın çok olması herkesi sevindirdi" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.