İlahî Bilgi Havuzu

Yazımız, Risale-i Nur Eğitim Programı’mızın “Öldükten Sonra Dirilişin ve Ebedî Hayatın Varlığının İspatı” isimli bölümünün bir parçası ve  Onuncu Söz-Haşir Risalesi’nin 7. “Suret”inin izah metnidir.

(Sunulan hakikatlerin tam olarak hissedilerek pekiştirilmesi için, eser metnini de içeren görsel destekli ders videosunu da yazının sonundaki adresten izlemenizi tavsiye ediyoruz.)

İlahî Bilgi Havuzu (Onuncu Söz-Haşir Risalesi İzahı-Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Dersleri-53)

Haşir Risalesi’nde öne sürülen tespit ve çıkarımları iyi anlamak için Tabiat Risalesi’ne ait bölümdeki incelemelerimizi göz önüne getirmenin çok faydalı olacağını söylemiştik. Çünkü hatırlarsanız, eşyanın ancak yaratıcı bir kudret, irade ve ilmin yönlendirmesiyle vücuda gelebileceği ve bunun için de manevî kalıp, plan, program ve tasarımlarla yani kader şablonlarıyla oluşabileceğini tespit etmiştik.

Tabiat Risalesi Açılımları’ndaki “Kalıp olmadan üretim olmaz” sloganımızı hatırlayın. Hatta atom altı dünyada bile maddenin görünen kararlı hâlinin vücuda gelmesinin ancak bir tercih edici irade tarafından mümkün olabileceğine, en detaylı şekliyle şahit olmuştuk.

Şimdi durum bu vaziyette iken ve manevî kader programının maddî âlemde kendini somut olarak da göstermesinin en çarpıcı ve açık örnekleri olan DNA, çekirdek, hafıza gibi kayıt depoları gözümüzün önünde işlerken, elbette tüm bu kayıtların birbirine bir merkezden bağlı olarak idare ve sevk edildiklerine hükmetmemiz kadar tabiî ve aklî bir netice olamaz.

İşte eser metninde verilen cüzdan-kütük ve sened-defter misalleri bu hakikate işaret etmektedir. Kimlik kartları-nüfus cüzdanları gibi olan ve herkese özel olarak işlenen DNA bilgisinin, elbette nüfus idaresinin kütüğünde tüm kimliklerin kayıtlı olmasına benzer tarzda, ilahî bilgi havuzu tabir edebileceğimiz Levh-i Mahfuz’da bütün DNA’ların bilgilerinin toplu olarak kayıtlı tutuluyor olması, çok makûl ve yerinde bir gerekliliktir.

Tabiat Risalesi izah metinlerinde yer alan “Fantastik Bilgi Depoları: Beyin ve DNA” başlıklı bölüme bir de bu gözle yeniden bakmanızı tavsiye ediyoruz. Yazının Adresi: https://www.risalehaber.com/fantastik-bilgi-depolari-beyin-ve-dna-16527yy.htm

Maddenin kararlı yapısının ortaya çıkışına kadar her şeyin ilahî ilim, kudret, irade ve kader programıyla ortaya çıktığı bir kâinat sisteminde, insanların davranış ve fiillerine ait suret ve kalıpların ve bunlara dair oluşum bilgilerinin, bir plan ve bir program dâhilinde belirlenmediğine ve oluşum esnasında bir kayıt işlemine tâbi tutulup korunmadığına inanmak pek mümkün görünmüyor.

Diğer taraftan göz önünde maddî sureti görülen bu kaydetme ve muhafaza etme hakikatine dikkat edildiğinde, bu şekilde iş görmenin bir maksadının da “yaratılan eşyadan öngörülen neticelerin, bir hesap ve muhasebeye tâbi tutulup, inceleme ve değerlendirmeden geçirilmesi” olduğuna hükmetmek, hiç de güç olmayacaktır.

Eğer eşyanın belli maksatlarla bazı gaye ve neticeler için yaratıldığı kabul edilirse, bu hüküm de zorunlu bir çıkarım olarak peşinden gelecektir.

Böyle bir kayıt gerçeği ise, yaşadığımız mekân haricinde gerçekleşecek bir muhasebe ve değerlendirme hakikatine götürecektir.

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Ders Videosu: (İlahî Bilgi Havuzu)

https://youtu.be/8vAq0iXj34o

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum