İlaçtaki 2,7 milyar liralık kur artışının faturası hastaya mı yükleniyor?

İlaçtaki 2,7 milyar liralık kur artışının faturası hastaya mı yükleniyor?

Devletin, büyük projelerde özel sektör borçlarını halktan toplanan vergilerle oluşturulan Hazine’ye yüklemesinin benzeri ilaç sektöründe de yaşanacak.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu beş yıldır 1,95 TL olarak sabitlenen Euro kurunun, yüzde 15, 40 ve 50 oranında artırılması durumunda devlete çıkacak zararı masaya yatırdı. Kur artışı sonucu devletin ilaç giderlerinin 2 ile 7,3 milyar lira arasında artacağı hesaplandı. Çözüm olarak da artışın vatandaştan telafi edilmesi gündeme getirildi. Sunuma göre, devlet hastaya, “Sen hangi ilacı alırsan al, ben belirlediğim fiyatı öderim. Üzerini sen cebinden ödersin.” diyecek.

Ankara’da gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında 1 Euro’nun bugün 2,95 lira olduğu hatırlatıldı ve hazırlanan plan sunuldu. Yapılan hesaplamaya göre kurun 2,25 liraya çıkarılması (yüzde 15 artış) halinde bütçeye yük 2,1 milyar lira,  2,74’e çıkarılmasıyla (yüzde 40 artış) 5,8 milyar, 2,93’e çıkarılmasıyla da (yüzde 50 artış) 7,37 milyar lira olacak. Mevcut ilaç bütçesi 16,76 milyar olurken bu ek yüklerle ilaç bütçesi 24,1 milyar liraya kadar yükselecek. Devletin zarar edeceğini düşünen bürokratlar, yaptıkları sunumla zararın vatandaş üzerinden telafi edilmesinin yollarını anlattı. Çözüm kabul görürse vatandaşın cebinden 2 milyar 621 milyon lira çıkacak.

Plana göre devlet yeni süreçte ilaçta taban fiyat belirleyecek. Taban fiyatın üzerinde olan  ve ödeme kapsamında bulunan ilaçlar sebebiyle ortaya çıkan fark hastaların cebinden çıkacak. Ayrıca en düşük ilacın yüzde 10’u kadar devlet ödeme modeli olan yüzde 10 eşdeğer bandı da kaldırılacak. Bu da vatandaşa yüklenecek. Eğer bu plan gerçekleşirse devlet vatandaşa özetle, “Doktorunun yazdığı ilaç, taban fiyattan yüksekse cebinden ödersin.” diyecek. Bürokratların bir diğer tasarruf tedbiri ise devletin fiyatlarından dolayı iyileştirmeye gittiği ilaçlardaki iyileştirmelerin kaldırılması şeklinde gerçekleşecek. İyileştirme farklarının da vatandaştan çıkacağı aktarılıyor. Ayrıca iyileştirme yapılan ilaçların bulunmasında sıkıntı yaşanan ürünler olduğu için burada da problemlerin ortaya çıkabileceği kaydediliyor. Bütün bunlar gerçekleştikten sonra devletin zararı 266 milyon liraya kadar inerken vatandaşın cebinden 2 milyar 621 milyon lira çıkacak.

Hesaplamaya göre değişen kur oranlarına yönelik vatandaşın cebinden çıkıp devlete tasarruf olarak yazılacak rakam 1,4 ile 2,7 milyar arasında. Devletin bu paraları eczanelerde ödeyecek olması diğer bir sıkıntıyı da gündeme getirecek. Eczacı ile vatandaş karşı karşıya gelecek. Devlet ilaç fiyatlarını hesaplarken belirlediği Euro kurunu 5 yıldır 1,95’te sabitlemişti. Ekonomi Koordinasyon Kurulu kur farkını revize etmiyordu. Bu kur farkından dolayı 500 civarında ilaç, piyasada ya hiç yok ya da az bulunuyordu. Özellikle kanser, kalp gibi hayati ilaçlara vatandaşın ulaşmasında mağduriyeti yaşanıyor. EKK’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı temsil ediliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.