İlacını kullanmadığı için mahkemelik oldu

İlacını kullanmadığı için mahkemelik oldu

Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, uzun zamandır tüberküloz (verem) hastası olan ancak ilacını düzenli kullanmayan T.C.’den davacı oldu.

Mahkeme de T.C.’yi, Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne gönderdi. Akıl sağlığının yerinde olduğunun tespit edilmesi üzerine hasta, ilaçlarını kullanacağını söyleyince serbest kaldı.

Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, tüberküloz (verem) hastalığının bulaşıcı olduğuna dikkat çekti. Hastaların, tedavi olma zorunluluğu bulunduğunu kaydetti. Uzun süredir veremden kurtulmak için mücadele veren T.C.’nin de ilacını bırakma eğilimi gösterdiğini ifade etti. İlaç kullanma periyodunda düzensizlikler tespit eden yetkililer, hastanın tedaviyi reddetme gibi bir durumunun söz konusu olamayacağını vurguladı. Kanunda cezai bir müeyyide bulunmadığına işaret eden halk sağlığı müdürlüğünden bir yetkili şunları söyledi: “T.C.’ye tüberküloz teşhisi konulduktan sonra aile hekimi takibinde tedavisine başlandı. Daha sonra kızı vasi olarak tayin edildi. Ama bir müddet sonra ilaç içmeyi bırakınca aile hekimi dispansere başvurdu. Yine ilaç içmediği tespit edilince konu halk sağlığı müdürlüğüne intikal etti.”

Halk sağlığı müdürlüğünden hastayı ikna etmek için psikolog gönderildiğini belirten yetkili, ilaçların düzenli kullanılması için yapılan terapinin de işe yaramadığını dile getirdi. T.C.’nin terapiden sonra 2-3 gün ilaç içtiğini, ardından yine bıraktığını anlattı. Bunun üzerine konunun İl Hıfzıssıhha Kurulu’na getirildiğini aktaran yetkili, “Durum düzelmeyince sorun yargıya taşındı. Hasta, kanunen bir hastanede müşahede altına alınamıyor. Tedavi için alınsa bile kaçıyor, buna da bir yaptırım uygulanmıyor.” diye konuştu. Mahkemenin, hastayı ruh sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için Adana Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk ettiğini kaydeden görevli şöyle devam etti: “Hasta, ruh sağlığı yerinde bulununca tekrar mahkemeye çıktı. Ancak mahkemenin ceza verme durumu yok. Sadece korkutma amaçlı. Bunun üzerine hasta ilaçlarını kullanacağını söyledi. 15 gündür de kullanıyor.” Tüberküloz tedavisinin yorucu olduğunu belirten yetkililer, hastalıkla ilgili şu bilgiyi verdi: “Tedavi, 10-12 ilaçla başlıyor, 3 ay sonra üç ilaca düşüyor. İlacı içmek zahmetli oluyor, biraz içtikten sonra hasta normale döndüğünü zannediyor. Hâlbuki mikrop tam ölmemiş bulunuyor. Tedavi 6-8 ay sürüyor. İlaçsız iyileşmek de mümkün değil.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.