İktisadi Tasarım Konferansı 2015 'Bilgi' de Başladı

İktisadi Tasarım Konferansı 2015 'Bilgi' de Başladı

Ekonomi biliminin en önemli toplantılarından İktisadi Tasarım Konferansı, ABD Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Profesörü Charles Plott'un özel oturumuyla başladı.

Etkinlik, Nobel ödüllü Eric Maskin başta olmak üzere Stephen Morris ve Rakesh Vohra gibi önemli ekonomi profesörlerinin katılımıyla 4 Temmuz'a kadar İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde devam edecek.

İktisadi Tasarım Topluluğu (Society for Economic Design) tarafından dünyanın en saygın üniversitelerinde iki yılda bir düzenlenen İktisadi Tasarım Konferansı, BİLGİ santralistanbul Kampüsü'nde başladı.

Ekonomideki olumsuzluklar bilimin öngörüleriyle aşılabilir

Murat Sertel İleri İktisadi Araştırmalar Merkezi'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen etkinliğin ilk önemli konuğu, ABD Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Profesörü Charles Plott oldu. Deneysel ekonomi alanında öncü çalışmalar yürüten Plott, "Sadece Kamu Mallarından Oluşan Bir Dünyada Seçmen Gruplarına Etki Tasarımı: Ademi Merkeziyetçi Sosyal Seçim ve Veto Yetkisi" başlığı altında özel bir konuşma yaptı. Konuşmasında teorik olarak ülke ekonomisi için çizilen programda bir sorun görülmese de siyasi şartlar dolayısıyla farklı sonuçlar elde edildiğine değinen Plott "Ekonomiler sıklıkla bozulan politik sistemlerden derinden etkilenmektedir. Politik sistem bir kez sekteye uğradığında nasıl eski hale getirilebileceği açık değildir. Sistemdeki sorunların giderilmesi amacıyla iyi niyetli adımlar atılsa da kötü sonuçların devam etmesinin önüne geçilemeyebilir. Dahası, bu konuda aktif olarak rol alan kişilerin, genellikle sorunların daha da artmasına neden olan kendi gündemleri vardır. Burada bahsedilen sorunlar ve bu sorunlara sebep olan iktisadi ve politik yapılar son dönemlerde ekonomi biliminin de ilgi alanına girmiştir. Halen birçok büyük soruna çözüm geliştirilememiş olsa da bilim adım adım bu yönde ilerlemektedir" dedi.

İktisadi Tasarım Konferansı 2015'in özel oturumlarından biri, Mekanizma Tasarım Teorisi'nin temellerini atarak 2007 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Eric Maskin'in katılımıyla gerçekleştirilecek. Harvard Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olarak çalışmalar yürüten Maskin, 4 Temmuz Cumartesi günü "Seçimler ve Stratejik Oy Verme: Condorcet ve Borda Kuralı" başlıklı bir konuşma yapacak.

İktisadi Tasarım Konferansı 2015 kapsamında; çevre kirliliğini önleme amaçlı yasaların, okullara öğrenci yerleştirme yöntemlerinin, böbrek nakillerinde uygulanacak eşleştirme prensiplerinin, seçim sistemlerinin, ihalelerin kontratların ve anlaşmaların tasarımı gibi geniş yelpazede başlıklar konuşulacak ve dünyanın önemli üniversitelerinde yapılan yaklaşık 200 çalışma katılımcılarla paylaşılacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.