İkinci yarıyıl okul sütü ile başladı

İkinci yarıyıl okul sütü ile başladı

Okullarda, 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen, yarıyıl tatilinin ardından ders başı yaptı. İlk ders zili ile "Okul Sütü Programı"nın uygulanmasına yeniden başlandı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Çankaya İlkokulunda, 2014-2015 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılın başlaması ve okul sütü dağıtımı için düzenlenen törende, yeni eğitim öğretim yılının ikinci yarısının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bakan Avcı, bugün göreve başlayan 15 bin öğretmene de "eğitim camiasına hoşgeldiniz" diyerek, başarılar diledi.

Programa ilişkin elinde ayrıntılı bilgiler bulunduğunu, ancak bunların ilgi çekeceğini düşünmediğini anlatan Avcı, "Aslında sizin ilginizi çekecek mesela bu balonları patlatmadan nasıl iğne batırılabiliriz onu biliyorum ama burada anlatmam. Bunu bazı öğretmenlerinize söyleyeceğim, onlar size anlatacaklar" diye espri yaptı.

Programa katkı sağlayan Bakanlıklara da teşekkür eden Avcı, bu yıl 6 milyon öğrencinin süt programından yararlanacağını, kuru üzümlerin dağıtımına ilişkin çalışmanın da sürdüğünü kaydetti..

Avcı, "Başbakan açıkladı, 'kuru üzümler nerede?' diye merak ediyorsunuzdur. Onunla ilgili çalışmalarımızda devam ediyor. İnşallah mart ayı sonu gibi o programı da yürürlüğe koyabileceğimizi ümit ediyoruz" diye konuştu.  

İkinci yarıyılın tüm öğretmenlere ve öğrencilere sağlık ve başarı getirmesini  dileyen Avcı, servis şoförlerine de seslenerek daha dikkatli olmalarını istedi.

Servis şoförlerinden öğrencileri kural dışı indirip bindirmemelerini isteyen Avcı, öğrencilerin, anne ve babalarına ve yakınlarına sağlık içerisinde ulaşabilmelerini sağlamalarını özellikle rica etti.

Bu yarıyılda, servis şoförlerini eğitime aldıklarını hatırlatan Avcı, öğretmenlerden de öğrencileri servise bindirirken şoförleri uyarmalarını istedi.

Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Erkan Kandemir de süt tüketiminde Avrupa ortalamasının altında olunduğunu belirterek, bu tür uygulamalarla süt tüketimini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ise bu yıl 4'üncüsü uygulanan programda, bu yıl 6 milyon 401 bin 116 öğrenciye 34 bin okulda 278 bin litre süt dağıtılacağını kaydetti.

Arzu, süt tüketiminin son 10 yılda 12 litreden 24 litreye, üretiminin ise 10 yılda 8 milyon tondan 18 milyon tona çıktığını söyledi.

"Balon patlamadan nasıl iğne batırılır?" 

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, sınıflara geçerek süt dağıttı. Avcı, bir öğrencinin, "Balon patlamadan nasıl iğne batırılır?" sorusuyla karşılaştı. Avcı, bunun üzerine öğrenciler için balona iğne batırdı.

Daha sonra fizik dersinde öğretmenlerinin bu deneyi kendilerine anlatacaklarını ifade eden Avcı, iğnenin balondaki gazlarının dengede olduğu noktaya batırılması gerektiğini, onun dışındaki yerlere batırılması halinde balonun patlayacağını söyledi.

Öğrencilerle renkli diyaloglar

Bir öğrencinin "Siz küçükken süt içtiniz mi?" diye sorması üzerine Avcı, şöyle konuştu:

"Evet, içtim. Bu sütler için kimlere teşekkür etmemiz lazım? Önce ineklere teşekkür etmemiz lazım. Sonra hayvan üreticilerimize, mandıracılarımıza, fabrikalarda çalışan abilerimize, ablalarımıza, bu kutları yapanlara, bu kutuların içerisine bu sütleri dolduranlara, onları kolilere dolduranlara, onları kamyonlara yükleyenlere, kamyonlarla o sütleri şehirlere getirenlere, köylere götürenlere sonra depolayanlara, sonra onları bizlere getirenlere. Bakın bir kutu süt için ne kadar çok insan ve sadece insanlar da değil ne kadar çok hayvan bizim için çalışıyor. İnekler çalışıyor, ayrıca mandıralarda işleniyor makineler çalışıyor değil mi? Onun için sütün kıymetini bileceğiz çok değerli bir besin."

Başka bir öğrencinin, "Günde kaç bardak süt içtiğini sorması üzerine Avcı, Atatürk Orman Çiftliğinin sütlerinden, şişenin yarısını içtiğini söyledi.  

Öğrencilerin daha çok güçlenmesi için daha çok süt içmesi gerektiğini belirten Avcı, öğrencilerin ailelerine de selam gönderdi.

"Onlar, normal yazılılarına, sınıflarında giriyor"

Medyada "Tatil bitti, sınav maratonu başlıyor" şeklinde haberler olduğunu hatırlatan Avcı, "Sınav maratonu falan yok. Biz SBS’yi kaldırdık çocuklar normal yazılılarına girecekler, çocuklarımızı telaşlandırmayalım. Öyle maraton gibi laflarla çocukları strese sokmayalım. Onlar, normal yazılılarına, sınıflarında giriyor, girecekler. Onun için çok dramatik ifadelerle öyle 'sınavlar başladı' gibi şeylerle çocuklarımızı strese sokmayalım. Güzel bir yarıyıl geçireceksiniz. Belki arada çok kar yağacak" şeklinde konuştu.

Öğrencilere "kar yağınca ne yapacağız?" diye soran Avcı, öğrencilerden "Oynayacağız, kardan adam yapacağız, kayacağız ve tatil yapacağız" yanıtlarını aldı. Bunun üzerine Avcı, "Çok çok kar yağarsa gelemeyecek gibi olursak, yollar çok kaygan olursa o zamanda okulları tatil edebiliriz. Ama her kar yağdığında da tatil etmeyeceğiz" diye konuştu.

Sınıf öğretmeni  Melike Belkis Güney’in, 40 yıldır görev yaptığını söylemesi üzerine Bakan Avcı, ceketinin cebinden dolma kalemini çıkararak öğretmene hediye etti.

"Çok çok içersek çok çok yersek sıralara zor sığarız"

Daha sonra başka bir sınıfa geçen Bakan Avcı, burada da öğrencilere süt dağıttı. Bir öğrencinin yanına oturarak birlikte süt içen Avcı, "Ama çok çok içersek çok çok yersek sonra böyle sıralara zor sığarız" dedi. Sütün üretim zincirinden bahseden Avcı, öğrencilerden süt kutuların geri dönüşüme atmasını istedi.

Bakan Avcı, kuru üzümlerin de 50 gramlık kutularda dağıtılacağını, 2 günde kuru üzüm dağıtılacağını açıkladı.  

Okul sütünden 6 milyon öğrenci yararlanacak

Okullarda, 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen, 2 haftalık yarıyıl tatilinin ardından bugün eğitim öğretim yılının ikinci yarısına başladı. Okulların açılmasıyla ilki 2011 yılında gerçekleştirilen Okul Sütü Programı Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlıkları tarafından ortaklaşa uygulanan Okul Sütü Programı da yeniden başladı. Okul Sütü Programında çocuklara, pazartesi, çarşamba ve cuma olmak üzere haftada 3 gün süt dağıtılıyor. 

Program, resmi-özel anaokulu, uygulama sınıfı, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine yönelik uygulanıyor. Programdan, 5 milyon 848 bin 375’i veli izni olan, 552 bin 741’i veli izni olmayan öğrenci olmak üzere 6 milyon 401 bin 116 öğrencinin yararlanması hedefleniyor.

Programda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından öğrencilere içerisinde tişört, defter, boyama kitapları, ve tükenmez kalem, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ise  üzerinde Bakan Avcı’nın karikatürünün yer aldığı kursun kalemleri hediye etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.